workshopNagyszerű embereket ismertem meg az eddigi workshopok során – igényesek magukra, a lakásukra és aktívan részt akarnak venni környezetük jobbá tételében.

Évtizedek óta erre vártam, ezt reméltem: már a hetvenes évek elején a belvárosok rehabilitációja volt a kutatási területem, de akkoriban nagyon nem ez volt a divat – lakótelepeket építettek. Az utóbbi években viszont a civilek felfedezték a budapesti belváros csodás adottságait és egyre többen vesznek itt lakást.

Mindegy, hogy befektetésképpen vagy maguk akarnak lakni ezekben a száz év körüli házakban, a lényeg, hogy felújítják a lakásokat, hozzájárulnak ahhoz, hogy az épületek is megfiatalodjanak, ezzel javítják a városképet.

Ezek a lakások a maguk korában, a maitól merőben eltérő életformára készültek, de éppen az a csodálatos, hogy okos változtatásokkal képesek kielégíteni korunk legkorszerűbb igényeit is!

A polgári létforma elegáns, utcai szobák sorát kívánta, amelyekhez hosszú, széles előszobán keresztül vezetett az út, miközben az udvari traktusban a konyha, cselédszoba és a fürdő – a mainál, rendszerint kevésbé hangsúlyos formában.
Angol polgárcsalád fürdőszobája 1900
(A századfordulós lakás és a higiénia összefüggéseiről itt …)
A belső-Erzsébetvárosban élő zsidók századfordulós lakáskörülményeit érzékeltető kiállítás is lesz valamikor…
Vagy a függőfolyosók szoba-konyhás munkáslakásai, amelyekbe az elmúlt 60 évben valahogy beletuszkoltak egy-egy fürdőszobát, anélkül, hogy igazán megtervezték volna a helységkapcsolatokat.
Az izgalmas feladat tehát éppen az, hogy ezekből a lakásokból, kicsikből és nagyobbakból, elfuseráltakból és szétfarigcsáltakból milyen eszközökkel tudunk a mai, változatos életformákra teret alakítani: egyedülállóknak, fiatal pároknak, családoknak vagy idős embereknek.
A különböző életformákra szabott kényelmes tereket.
munkáslakás
Amiben ezek a 3,40-3,80-4,50 belmagasságú, tégla-szerkezetű lakások új perspektívát nyitnak – az egy merőben más térképzés, mint amit a szocialista sztendert, vagy akár a lakóparkok jelentenek.
Kezdetben voltak a robosztus, fa galériák, amelyek ugyan megnövelték a hasznos alapterületet, de az esetek többségében meggyilkolták a teret – klausztrofóbikus zugokkal toldották meg a közlekedőkkel, sok, apró helyiséggel amúgy is szabdalt alapterületet.
Manapság igyekszünk újraértelmezni a helyiségek funkcióit: nincsenek bentlakó cselédek, de sokkal több a háztartási gép, ami megkönnyíti az életünket.
Nem tartunk fenn “tisztaszobát” a vendégfogadásra, hanem magunk akarjuk belakni a nappalinkat, amibe bele fér az együtt főzés és a barátokkal való kötetlen találkozás.
Fontos számunkra a tisztálkodás, nagyobb lakásokban már nem elégszünk meg egy fürdőszobával, ugyanakkor különválik a háztartási helyiség a személyes higiéniától.
Az otthoni munkahely már nem ritka kivétel, hanem szinte követelmény – számítógépek nélkül nem képzelhető el az életünk.
 
A folyamat, ahogy megtaláljuk a számunkra megfelelő környezetet, átalakítjuk a lakást a mi igényeinkre – egyfajta terápia is: tudatosabb emberekké válunk, szembenézünk a gyengeségeinkkel, megtaláljuk a módját annak, hogy az otthonunkat a magunk képére formáljuk, ahová mindig jó érzés hazamenni.
Közben megszabadulunk a fölösleges konvencióktól, társadalmi elvárásoktól – a tervezés alkotó folyamata felszabadít!
podo-földszinti alaprajz II

 

A workshopok igyekeznek a különböző élethelyzetekre csoportosítani az információkat – amikor az ember még maga sem tudja, hogy mit is szeretne, akkor az “Álmodozások helyett tervezz!” adhat támpontot. Ha már aktuális a vásárlás, akkor a “Városi lakás” segít a keresésben, de annak is, aki el akarja adni a már kinőtt lakását. Aki pedig a felújítás küszöbén áll, annak a “Lakásfelújítás – program-, és folyamattervezés” adhat a legtöbbet. Mindezek helyszíne egy olyan lakás, amely elég “furcsa” ahhoz, hogy megmozgassa a képzeletet, leoldja a konvenciók bilincseit.

Mivel a www.podo-pro.hu új vállalkozása egy vidéki ház rehabilitációja, követve az aprócska falu átalakulását, reményeink szerint nem csak a fővárosiak találnak majd hasznos információkat nálunk…

Célunk, hogy gyakorlati ismereteket adjunk át, eligazodást nyújtsunk, hogy aztán mindenki, önállóan is tovább bővíthesse a tudását. A csoportok kicsik, hogy mindenki szóhoz jusson, mert az egyéni problémákból a többiek is tanulnak. A rendelkezésünkre álló 4-5 órát úgy igyekezzük a leghatékonyabban kihasználni, hogy a résztvevőknek már napokkal korábban, ráhangolásképpen feladatlapot küldök. (Ezért is érdemes jóval a kitűzött időpont előtt jelentkezni.) Minél együttműködőbb az illető, annál több, számára fontos kérdésre kap választ.

A workshop résztvevői között már eddig is hasznos emberi kapcsolatok alakultak ki, és később is van mód a hálózaton belüli információcserére, kérdésekre.

Workshopok – aktuális időpontok

Comments Closed