IMG_0112

Dani a tükörben…

A milánói utazás közvetlen célja az idei nemzetközi bútorszalon megtekintése. Dani beszélt róla olyan lelkesedéssel, hogy az átragadt rám is.

Először a szállást foglaltam le, egy hétre, utána a repülőjegyet. Végül a kiállításon három napot töltöttünk, nem láthattunk mindent, de bőven eleget ahhoz, hogy belefáradjunk.

Elképesztően kimerítő járni a csarnokokat, fenntartani a figyelmet a 225-dik szék, kanapé, asztal, érdekes bútorrészlet után, bármennyire is közel áll a dolog az emberhez.

Az első nap korán indultunk – a Fiera-ra vezető piros metró Pagano megállójába egy totál zsúfolt szerelvény érkezett, és úgy tűnt, hogy a következő néhány szerelvény sem lesz lazább, így bepréseltük magunkat. 11 megálló egy szardíniás-dobozban jó kezdés volt a későbbi megpróbáltatásokhoz – mindenki az EXPO-nál szállt le, természetesen.

A pénztároknál is irdatlan sor állt, de a szervezés dícséretére legyen mondva, meglepően gyorsan haladtunk. Külön köszönet Gabiéknak, akik ugyan interneten mindent előre megvettek, de szolidaritásból megvártak, míg én is beszerzem a jegyem.

Még a kiállításból csak az embertömeget láttuk, máris le kellett üljünk egy kávéra, mielőtt a csarnokokbeli tülekedésbe vetjük magunkat. Dani vezetett minket, és pár órán át igyekeztünk követni az ő tempóját.

IMG_0106

Bár a bútorkiállítás nemzetközi, azért valójában az olasz bútoripar nagy bemutatója ez a kiállítás. A legszebb, a legeredetibb darabokat a kiállítóhelyeknél sokkal izgalmasabb terekben, a belvárosi vagy a naviglibeli üzletekben lehetett látni. (Fuorisalone)

IMG_0074

IMG_0148

A nappali-étkező témában gyönyörűen megmunkált fa, márvány, fém asztalokat láthattunk, mesterien kárpitozott kanapékat, foteleket. Fém, fa polcrendszereket, amelyek akkor is szépek, ha semmi nincs rajtuk…

IMG_0120IMG_0122

IMG_0141IMG_0142

IMG_0071IMG_0072

IMG_0075IMG_0081

IMG_0082IMG_0078

Gyönyörű polc könyvekkel - háttérben látogatókkal...

Gyönyörű polc könyvekkel – háttérben látogatókkal…

Rengeteg nappalit láttunk ezen közben, de fényképezni szinte lehetetlen volt úgy, hogy a képen ne legyenek lábak, kezek, vagy fotózó látogatók.

Hogy a számunkra érdekes darabokról mégis legyen néhány jó fotó (nekem különösen a workshopok résztvevői lebegtek a szemem előtt) katalógusokat kezdünk gyűjteni.

A gyártók készséggel elláttak tonnányi papírral, amelyekhez szatyrokat is adtak, úgyhogy a nap végén úgy néztünk ki, mint egy-egy fogas a vállunkra, a hátunkra aggatott súlyos zsákokkal. Persze, a tapasztaltabbak gurulós kis bőröndökkel járták a vásárvárost – a második nap mi is beszereztünk egyet-egyet…

Kettő körül mindannyian megéheztünk – úgy értem, hogy mintha minden látogató abban a félórában akart volna enni, most a büféknél torlódott a hatalmas tömeg. A szendvicsekkel leheveredtünk a fűben, mert a székek-padok mind foglaltak voltak.

Délután kettévált kis csapatunk, Dani továbbment a maga útján, mi a konyha pavilonba vettük az irányt.

Bár az újabb és újabb bútorgyártási technológiák, az egyre precízebb famegmunkálás gépesített lehetőségei csodás bútorokat eredményeztek, a használó szempontjából igazán érdekes technikai megoldásokat az utóbbi évtizedekben a konyhabútoroknál lehet tetten érni. Erről lesz szó a következő cikkben.

A kiállítási csarnokokat összekötő útvonal tetőszerkezete

A kiállítási csarnokokat összekötő útvonal tetőszerkezete

 

Comments Closed