Levágták az ajtók és a tokok hosszát, mert én azt szeretném, ha a tok a padló felett lenne, vagyis a burkolónak ki kell hagyni 2 cm a tok alatt… nem így szokták, tudom, de elegem van abból, hogy a tok receficéit vagdossa a burkoló, aztán a hézagokat kiszilózza – undorító részlet. Most, az épületasztalos, aki beállította az ajtókat, ingatta egy kicsit a fejét, de megértette, hogy a végeredmény a fontos, nem az, hogy most neki többet kell dolgozni.

Imádom ezeket az egyszerű (Bauhaus) ajtókat, fenyőfából, amelyekbe savmart üveg kerül, és szépen lemázolom… a színt még nem tudom, de gyanítom, hogy elég sötét lesz… a konyha fekete, a munkapultot megpróbálom betonból, ha találok olyan gyártót, aki szépen meg tudja csinálni.

A padlóburkolat szürke mintás lesz… Nyugi, lesznek más színek is, nem fogok teljesen beszürkülni…

A lakás színvilága lassan kialakul: a nappaliban a csupasz téglafal az egyik oldalon, a másikon bontott, különböző árnyalatokra pácolt parkett mint falburkolat, a lépcsők természetes fa (valószínűleg bükk) színe, a fa ablakok fehérre lesznek pácolva, nem mázolva! Az utcai homlokzat fala fehér lesz és a plafon úgyszintén – régen csináltam fehér plafont… Bár, ha meggondolom, lehet, hogy a galéria és a lépcső feletti sávot sötétre festem, és csak a gipszkarton álmenyezet lesz fehér…

Elkészült a fürdőszobák ytongozása, és a meglepetés, hogy a két fürdőszoba wc-része ugyanolyan széles: most, nyersen, két ytongfal között 90 cm – győztek, akik halálra szekáltak azért, mert az egyik wc-részt csak netto 75-re terveztem. Most 85 lesz, és azért csináltattam ytongból, mert erre fogom szereltetni a két törölközőszárító radiátort. A változtatást az tette lehetővé, hogy a gyerekszoba galériáját 50 cm-el magasabban, kiterjesztettem a fürdőszoba felett is, így a boylerekhez és az ablakhoz is közvetlenebbül hozzáférünk, nem kell a szülői háló fürdőjéből felmászni egy létrán. Az ötlet az egyik workshopos résztvevőtől ered – örök hálám fogja kísérteni!

A nedves technológiájú kőművesmunkák, a lakáson belül lassan befejeződnek. Lesz még egy forduló, amikor a gipszkarton falak már állnak és a villanyszerelő és a vizes be tudja fejezni az alapszerelést, sőt a villanyszerelőt ráveszem, hogy a vezetékeket is húzza be, mert utána már nem akarunk bontani, ha valahol nem sikerül az üres csöveken keresztül huzigálniuk.

Ma voltam a helyszínen a kartonossal, hétfőre lesz árajánlat és kb. szerdán felvonulnak.

Amikor a belső kőművesmunkák-javítások készen vannak, akkor jön a külső javítás, hogy a légkondi külső egységét valamire fel tudjuk rakni, mert most olyan állapotban van az áthidaló, hogy állandóan attól tartok, hogy valakinek a fejére zuhan.

Egyeztettünk a szomszéddal, hogy a leválasztott lakások egyik komoly baját, hogy vékony válaszfalak lettek külső falakká, pocsék hőszigeteléssel, most kellene kijavítani azzal, hogy egy ytong-falat húzunk a meglévő falak elé. Ezzel a most katasztrófális állapotban lévő beugrót is emberibbé tudjuk tenni: én rendbe teszem a bal oldali falat teljes hosszában és az áthidalót, a szomszéd pedig a saját bejáratát és a jobb oldali falat, ami ma csupán egy tizes válaszfal.  A korábbi konyha, most gyerekszoba ablakának a környéke már elég vastag fal, ott csak a vezetékeket kell “kordában tartani”, vakolatot javítani és festeni.

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Comments Closed