Werkfotókat készítenek a mozifilmek forgatása közben. Németül a werk gyárat jelent, angolul a városi szlengben az elismerés kinyilvánítása, azonban, ha magyar webkeresőbe üti be az ember, akkor a WERK egy művészeti iskola. Ha mindezt összeturmixolom annak érdekében, hogy megfejtsem a szó adekvát magyar jelentését, akkor azt mondhatnám, hogy menet közben ragyogó művészeti iskola, ahová, ha ma lennék 18 éves, örömmel beíratkoznék.

Nemrégiben nyílt napot szerveztek. Műsor is volt, de az alapvető cél, hogy akit érdekel, kukkantson be – milyen egy korszerű, élet-közeli, művészeti suli. Abban a tág értelemben, ahogy az élet maga is lehet művészet, a művészet pedig mindennapi életforma. Hát, igen, ezt Réz jobban fogalmazza

Ami egy kívülállónak szembeötlő a WERK-térben az örömmel végzett kemény munka, az átgondoltság és játékosság izgató harmóniája.

Az elegánsan felújított Arany János utcai ház tetőterébe érkezve az ember önkéntelenül elmosolyodik. Semmi megilletődött feszengés, a feltáruló látvány befogadó, visszamosoly Rád.

Egy tetőtér, a maga változó belmagasságával eleve inspiráló, ugyanakkor nem könnyű tervezési feladat. A kialakított elrendezés átlátható, szuper-funkcionális, mégis magávalragadóan bensőséges. Megvallom, számomra a női WC minden belsőépítészeti munka kritikus pontja:  ha azt jól oldotta meg a tervező, akkor másutt sem lehet hiba, tapasztalatom szerint. Nos, ez itt nem egyszerűen jó, hanem kiváló!

Az iskola programja jól tükrözi a szakmai sikerek eléréséhez szükséges elemek komplexitását. Az oktatók hada pedig, hogy valóban azt tanulják meg a hallgatók, ami a szakmájuk gyakorlásához nélkülözhetetlen egy dinamikusan változó világban.

A filmgyártás minden kreatív indíttatás mellett hatalmas mesterségbeli tudást és együttműködési készséget igényel.

Almodovár szerint a filmkészítést nem lehet megtanítani, bár van aki képes megtanulni. Talán, mert a tehetséget nem lehet infúzióként betáplálni, de a tehetség megnyilatkozásához szükséges rengeteg ismeretet kellő elszántsággal meg lehet szerezni, ha vannak, akik ebben segítenek.

Réz András, művészeti vezető,  a maga súlyos személyiségével minden bizonnyal megadja a kellő irányt, felesége, Vándor Ágnes pedig gondoskodik arról, hogy minden működjön, ahogy kell.

Comments Closed