az elektromos pontok terve

Sokáig nyűglődtem az elektromos pontok megtervezésével. Először meg kell rajzolni a lakás két szintjét, bebútorozva, majd erre rátenni a dugaljak, a termosztátok, és a kapcsolók helyét – ez a könnyű rész.

elektromos pontok terve az alapcsövezéshez – a pontok kijelöléséhez további méretek szükségesek

A világítás megtervezése a problematikusabb. Már ebben a fázisban tudni kéne, hogy milyen lámpákat akarok a végén. Hiába “látom már a lelki szemeimmel” a kialakuló teret, a világítás annyira fontos, hogy ahhoz már szinte minden részletet kellene ismernem: a bútorok anyagát és színét, a berendezés stílusjegyeit és legfőképpen konkrétan kiválasztani az adott lámpát. Na ez az, ami borzasztó időigényes dolog, mert nekem, megvallom, az internetes lámpavásárlás nem megy. Vettem már lámpát interneten, anno, az én váram építésekor, de nem az igazi – látnom kell, lehetőleg meg is fogdosnom ahhoz, hogy eldöntsem – ezt akarom.

a galéria terve

A funkcionális fényeket még nem túl nehéz meghatározni: szekrények belső világítása, amelyek ajtónyitásra kapcsolódnak, vagy a bejárat előtti és utáni mozgásérzékelővel működő lámpák… azokkal “van bajom”, amelyek önmagukban, mint tárgyak esztétikai értékkel bírnak, vagyis a falilámpák és a plafonról lelógóak. Az asztali vagy állólámpáknak csak dugaljat kell biztosítani.

Ismerem a trendeket, vannak olyan lámpák, amik nagyon “menők” manapság – vagyis azokat tuti nem akarom! Egyfelől, minden szakmai fórumon már unalomig láttam őket, másfelől, az én lakásaim egyszerűek, a térkialakításukkal operálnak, nem a benne lévő tárgyak különlegességével.

Viszont szeretem a totál fényt és a visszafogottat is, ezért sokféle fényforrást alakítok ki – az én váramban minden fényt leoltani azt jelenti, hogy az elindulás előtt pár percet ezzel töltök, holott az egész lakás 30 négyzetméter… éppen ezért, most azt kértem a villanyszerelőtől, hogy a két mozgásérzékelővel működő bejárati fény kivételével, egy mozdulattal tudjam lekapcsolni az összes fényforrást – ettől még a dugaljra kapcsolt mozgatható lámpákat bőven elfelejthetem, de majd arra is találunk megoldást, az okos ház kütyükkel.

Talán a legfontosabb az étkezőasztal felett függesztett lámpa, amit a tér különböző magasságú pontjairól láthatunk, ezért hajlok arra, hogy talán nem is egy lámpa kellene legyen, hanem több kisebb kompozíciója. Ez akkor is látványos darab kell legyen, ha végtelenül egyszerű.

lépcső-világítás inspiráció

Barcelonában fényképeztem ezt a lépcsőt, amit persze nem fogok leutánozni, de nagyon elgondolkodtatott, hogy a világító rugdosó miként lenne megoldható a nappali terében, a galériára vezető lépcső esetében különösen.

Bár korábban már csináltam valami hasonlót, de közel sem ilyen merészet, most viszont úgy gondolom, hogy elég érdekes az első három lépcső és azt következők arányrendszere ahhoz, hogy világítással is hangsúlyozzuk… Ezt össze tudnám kötni a galéria konzolos részét kiemelő LED-vonallal, és amolyan hangulatvilágítást adhatna a térnek.

éjjeli lámpa – például…

A szülői hálóban függesztett lámpák lesznek az éjjeli szekrények felett is, és az ablak előtti asztal “fésülködő részénél”.

Az ágyak mellett olyasmi kellene, ami oldalra nem ad fényt, csak lefelé, hogy felkapcsolásuk ne ébressze fel az ágy másik oldalán szunyókálót, viszont a tükör előtt lehet valami “sziporkázó” – kettő helyett akár nyolc…

Funkcionális fény a szoba garderobe-részén lesz, egyfelől a galéria aljába süllyesztett módon, illetve a szekrények nyitásakor belső világításként.

Falilámpák vannak a gyerekszobában a lépcsőforduló hangsúlyos helyén és megérkezésnél a galérián. Itt azt a falmélyedést fogják közre, ahol a gyerekek könyvei lesznek, amiből elalvás előtt olvasnak…

Na igen, TV csak a nappaliban van, a többi helyen más adathordozót használnak…

Falilámpaként olyat kell találjak, ami nemcsak szemből szép, hanem oldalról is…

Az ágyak mellé mobil, csiptetős vagy asztali lámpát teszünk, az alsó szinten funkcionális LED-csíkok – itt a fény, és nem a lámpatest a lényeg.

Bár általában nem szeretem az alacsony belmagasságú részek plafonba süllyeszett lámpáit, itt az előszobában mégis megteszem, hogy kellő fény legyen a cipősszekrényekhez, a falra akasztott biciklinek.

Itt,  az alacsony menyezeti fénysornak amolyan orientációs szerepe is van – bevezet a közösségi térbe.

Az előtéri részben, ahol az egyik oldalon a háztartási szekrény, illetve a háromszintes kabáttartó van, a másik részen egy leülős hely a cipősszekrényekkel, csak a galéria magasságában elhelyezett rejtett fény világítja meg a teret, a többi szekrény-belső világítás, nyitásra kapcsolódik és a lényege, hogy a szekrény tartalmát világítsa meg.

A fürdőszobákat sem a ma divatos lábazati fénnyel turingoltam (a konyhapult lábazatában van fénycsik + 0.15), és a wc-n olvasás sem egy támogatott életforma – a mosdó feletti tükör kap fényt, és miután olyan “picik” a fürdők, ez lényegében elég is. A kád felett magasan, és a zuhany mellett, szintén rejtetten a nedvességtől, LED-csik ad némi súroló fényt, és a szekrényt itt is belülről világítjuk.

A konyhában a felső szekrények alatt LED-szalag, a páraelszívó világítása, illetve a félsziget feletti részen a galéria aljában egy 60×60-as LED tálca szolgáltatja a totálfényt. Diszkrét fényként ott a lábazati LED-szalag, hogy a lakás leginkább szutykosodó részén lássuk amit takarítani kell.

Comments Closed