a padlófűtés

A padlófűtést nem én tervezem valójában. Elküldtem egy bútorozott tervet az Eurovill-nek, amelyen bejelöltem, hogy hol szeretnék padlófűtést, és milyen intenzitással:

  • a beépített bútorok és a kád alatt egyáltalán nem lesz fűtés (kék),
  • a dobogó és a lépcsőfeljárók alatti térben ritkábban letekert fűtőszálakkal (sárga),
  • a teljes intenzitású fűtés pedig a szabad padlófelületek alatt (piros)

Három termosztátot terveztem, amelyek az egyes térségek fűtését szabályozzák. Az egyik a központi tér, az előszoba, és a kádas fürdőszobának a hőmérsékletét szabályozza, azzal a kitétellel, hogy a fürdőben van még egy törölközőszárító, patronos radiátor, ami szükség esetén rásegít a padlófűtésre, mivel a fűthető alapterület és a légtér aránya itt rosszabb, mint a zuhanyzós fürdőszobában. A másik a hálószoba és a hozzá tartozó fürdőszoba fűtését szabályozza, a harmadik pedig a gyerekszobáét.

letekergetett fűtőszálak

Az előszoba bejárathoz közel eső részén, ahol le is lehet majd ülni, felvenni a cipőket, intenzívebb a padlófűtés, mivel itt 3.8-as belmagassággal számolunk, míg azon a részen, ahol csak áthaladunk, legfeljebb kivesszük s cipőket, és 2.05  a belmagasság, megritkítjuk a fűtőszálak távolságát.

A dobogó alatt is lesz fűtés, de nem olyan intenzív, mint a szabad felületeken.

A gelériákon viszont egyáltalán nincs fűtés, mert az „én váram„, ahol a galérián alszom, tökéletes példája annak, hogy semmi szükség a galérián, főként, ha az hálóhely, bárminemű fűtésre. Kis bizonytalság csak a vendéghálóhelyt illetően van bennem, mert az kicsit különválik a központi tértől, bár a nyílást megnagyobbítom, lehet, hogy a „kuckó” hűvösebb lesz. Ha ez a félelmem beigazolódik, akkor a szerkezeti falra készítünk egy falvédőt, ami alá infrapanelt teszünk, és ezzel tudjuk temperálni az alkalmi alvóhelyet.

Ez a sokadik lakás, amit elektromos padlófűtéssel tervezek – minden eddigi, használati tapasztalatomat beépítve igyekszem a lehető legjobbat és a legprecízebbet ide megcsinálni.

Ehhez például, nemcsak kiválasztom, hanem meg is veszem az aszimmetrikus kádat, csinálok rá egy sablont kartonpapírból, és azt fogjuk lekövetni, mert nincs annál rosszabb, mint kilépni a kádból egy olyan részre, ahol hiányoznak a fűtőszálak. Ugyenezen oknál fogva a zuhanyzóban is fűtött lesz a padló.

Másik nagyon fontos tanulsága a korábbi munkáimnak, hogy azon a napon, amikor a szerelők letekerik a fűtőszálakat, ott kell lennem… egész nap, és mindent ellenőrizni, lefényképezni, mielőtt az egészet bebetonozzuk.

Comments Closed