Végre burkolunk!

mármint a padlót, aztán a fürdőszobákat…

Másfél hónapot vártam a burkolóra, és most a munkanapom nagy részében a segédmunkása vagyok…

A padlóburkolatot még 2016 decemberében vettem a Bauhausban: nem túl nagy, nem túl kicsi, nem túl drága, de nem is a legolcsóbb fajtát. A burkoló véleményét is kikértem a minőségével kapcsolatban.

A bemutatón 6 különböző fajta minta keverve van, mert ez ma így divatos. Mondanom sem kell, hogy én mégsem így rakom le a padlóra, és nem holmi dafke munkál bennem: két indoka is van, miért rakom „szőnyegszerűen”, minden helyiségben külön mintát, illetve van egyfajta „párbeszéd” a lapok között, amit majd később részletezek.

  1. mindegyik minta további mintát alkot, ahogy régen csinálták a terazzot (mert ezt a kerámiát a mintás terazzo ihlette), nagyon kevés dolog maradt meg a régiből ebben a lakásban – csupán az ajtólapok, amelyek más funkciót kapnak, tehát a terazzo ihlette kerámiával kicsit visszacsempészek valamit a múltból, legalábbis, így éreztem, amikor eldöntöttem, hogy minden helyiség más mintájú lesz, nem pedig miden helyiség keverve ugyanolyan,
  2. hiába volt minden igyekezetem, a falak nem mindig párhuzamosak, nem mindig zárnak derékszöget, és a hálóba rakott minta ezeket az eltéréseket kiemelné, ezért a mintás lapok alapját jelentő világosszürke keretezi a „szőnyegeket” és ez a világosszürke „mászik fel a falra”, vagyis ebből lesz a lábazati panel (12 cm).

a bemutatón…

A kor dívatja a fürdőszoba légudvari falán tér vissza – itt majd kevergetem a mintás lapokat.

A tervezés most nem a rajzasztalon vagy valamilyen számítógépes programban történik, hanem a helyszínen.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

A burkolóval közösen terveztük meg a kiindulópontot: az előszoba és a gyerekszoba ajtajának tengelyében.

Az előszobában két lap szélességű „szőnyeg” van középen, hangsúlyozva a nyílegyenes bejutást a közösségi térbe. Ez a minta később visszatér a nappaliban, az étkező helyét jelezve és a konyhapult feletti falburkolatként – legalábbis, így érzem most egyensúlyban a kompozíciót.

Bár magam is fizikai munkát végzek – kicsomagolom, szortírozom, adom a burkoló keze alá a lapokat -közben tanulok olyasmit, ami nem az én szakmám, de mégis hasznos tudni.

Persze, nem állok a burkoló feje fölött egész nap – a régi ajtólapok felületét tisztítom meg a tucatnyi festékrétegtől. Hideg zsíroldóval, gépi és kézi csiszolással. A piszkosfehér festék alatt találtam bézst és türkízkéket is – valamennyire meg szeretném hagyni a rétegek sokszínűségét.

A burkolatminták kiválasztásánál szempont volt, hogy például a nappaliban olyan legyen, amiben elég markáns a téglaszín, hiszen itt nagy felületen lesz nyers téglafal. Az előszoba és a gyerekszoba fényviszonyai gyengébbek, mint a nappalié és a hálószobáé, ezért ott a világosabb árnyalatokat preferáltam.

Közben már gyűjtöm az árajánlatokat a konyhára, különösképpen a konyhapult foglalkoztat, de éppen a burkolás közben éreztem, hogy a korábbi elképzeléseimet felül kell bíráljam… a falak színe is lassan kialakul…

A burkolás befejezése június közepére várható – ha semmi váratlan dolog nem jön közbe.

A felújítás-figyelő workshop következő látogatását, ennek megfelelően, június 17-re tervezem.

A csoporttagokkal megosztom az időpontokat, mindenki felíratkozhat.

Új érdeklődőket is szívesen látok, jelentkezni a

workshop.mihaly.eva@gmail.com

e-mail címen lehet. Ha nagy lesz az érdeklődés, akkor további időpontokat jelölök ki.

 

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentésMentésMentés

MentésMentésMentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Comments Closed