a mindent uraló panoráma szervezi a lakást

a mindent uraló panoráma szervezi a lakást

Egy új sorozatot indítok, hogy egy kicsit kinyissam az olvasóim látókörét: olyan külföldi lakások fotóit teszem fel, amelyek valamilyen szempontból tanulságosak. Igen, itt is sok izraeli lakás lesz, egyszerűen azért, mert azt ismerem jól – az emberek életformáját is, és mert itt alig tudnak róla, hogy milyen építkezések folynak Izraelben.

A terv nagyon jól tükrözi az izraeli életformát, alkalmas egy embernek vagy egy párnak.

A terv nagyon jól tükrözi az izraeli életformát, alkalmas egy embernek vagy egy párnak.

Az első egy tel-avivi, tengerre néző loft, amilyeneket mostanában, főként toronyházakban építenek, ahol a közösségi terek olyan szolgáltatásokat is nyújtanak, amelyekkel a lakásterület egy részét meg lehet takarítani. Ezért többnyire „szálloda-lakásoknak” is hívják ezeket.

A nappali tér konyhával - a diagonális vonal "ésszerűtlen" funkcionálisan - látszólag...

A nappali tér konyhával – a diagonális vonal „ésszerűtlen” funkcionálisan – látszólag…

A térszervező erő egyértelműen a panoráma: a tervező nagyon igyekezett, hogy a lakás szinte minden pontjáról lehessen látni. Emellett a minőségi anyagok, és a kivitelezési magas szintje határozza meg az amúgy nagyon egyszerű lakást. Bizonyára vannak olyanok, akik a hegyes szög ellen apellálnak, hiszen a konyhabútor szempontjából nem túl praktikus az a sarok, de ennél, vélhetőleg  sokkal fontosabb szempont volt, hogy amikor valaki a konyhában dolgozik, akkor mindig a tengert, maximum a tv-t, vagy a társaságot lássa, és a térbe állított diagonális vonallal pont ezt érte el!

Beáldoztak néhány funkciót az egyszerűség oltárán...

Beáldoztak néhány funkciót az egyszerűség oltárán…

Értem, hogy miért tette így az ágyat, és elfogadom – de én csináltam volna egy alacsony fejtámlát – de nem én terveztem, hát ilyen. A lényeg, hogy annak legyen kényelmes, aki ott lakik…

A zuhanyzó elegáns, és még funkcionális is, hiszen az izraeliek sok időt töltenek zuhanyozással.

Ebben a térben és az izraeli életformához hangoltan nagyon jó a zuhanyozó

Az inkriminált részek takarva vannak a savmart felülettel, ugyanakkor az, aki zuhanyozik, láthatja a tengert – nagy dolog!

Visszatérve a konyhára – a hűtő és egyéb raktározás a fal mellett, viszont van itt egy nagyon cseles raktározó tér a kanapé felé is. Gyönyörű a nagy kő-felület, irigylésre méltó az, aki itt főz. Az izraeliek elég egészségesen táplálkoznak, nem esznek agyonfőzött kajákat, hanem sok zöldséget, gyümölcsöt, éppen ezért az előkészítés vesz sok időt igénybe. Ugyanakkor, nyilvánvaló, hogy aki ilyen lakásban lakik az szeret étterembe is járni, ez a konyha nincs agyonhasználva, de amikor használják, akkor jó annak, aki itt főz.

Ez a konyha szuper-funkcionális, annak ellenére, hogy egy csomó szabályt felrug.

Ez a konyha szuper-funkcionális, annak ellenére, hogy egy csomó szabályt felrúg.

Forrás: Binyan vediur izraeli belsőépítészeti folyóirat internetes oldala

 

Comments Closed