amit nem tanítanak az egyetemen…

0a8758f5_original

Egyre többen keresnek meg azzal, hogy szeretnének tanulni tőlem… Ez nagyon megtisztelő, és igazán szívesen adom át a tapasztalataimat kezdő kollégáknak, legyenek azok építészek, belsőépítészek, lakberendezők, akik lakásokat terveznek.

Jól emlékszem még az én pályám kezdetére, amikor jól jött volna egy konkrét feladat kapcsán tapasztalt kollégával konzultálni… Nos, ezennel megújítok egy évvel ezelőtti felhívást, de most abszolút konkrét módon:

Ha bizonytalanok vagytok egy megbízással kapcsolatban, szeretnétek megbeszélni velem, írjátok le e-mailben (a lap alján ott a cím), és akár telefonon, akár egyéb módon megoldjuk a konzultációt. A képi információt e-mailben el lehet küldeni, és szóban megtárgyaljuk a kérdéses pontokat, lehettek bárhol, bárhonna hívhattok, whatsappon, viberen, facetime-on – a lehető leghatékonyabban megoldjuk.

Nem dolgozom ingyen, Ti se tegyétek! Ha tervezői vállalkozásotok felépítésével kapcsolatban van szükségetek tanácsra, abban is szívesen segítek, nem kell a saját bőrötökön elszenvedni azt, amit már más megtapasztalt.

Ha kommunikációs problémátok van, nem tudjátok, hogy lehetne kiépíteni a jó munkakapcsolatot a megrendelőtökkel, árajánlatot adni egy olyan munkára, aminek mértékét még nem is érzékelitek – jobb, ha megkérdezitek!

A személyes konzultáció óradíja 9000 forint bruttó.

Természetesen, a személyes konzultációval a megrendelő is élhet, ha úgy érzi, hogy a tervezője által benyújtott tervvel kapcsolatosan kétségei vannak – ez a tervkritika, amit lehet szóban is kapni, miután a tervet és a programot elküldte az illető, de jobb, ha írásban készül, mert azt nyugodtan oda lehet adni a tervezőnek is. Egy tervező, akinek fontos a megrendelője elégedettsége, nem fog ezért megsértődni!

A tervkritika árát ugyanúgy 9000 forintos óradíjjal számolom, de mielőtt elkészíteném, a kapott információk alapján megírom, hogy kb. mennyi időbe telik megírnom a megalapozott kritikát. Egy kis lakásról vélhetőleg rövidebb ideig tart, mint egy háromszintes családiházról…

Az elkövetkezendő 10-15 évben Magyarországon rengeteg vacak lakást kell majd felújítani.

Jelenleg, főként lakberendezők foglalkoznak ezzel, az építészek nagy része még mindig középületek tervezéséről álmodik és szidja a megrendelők vizuális kulturálatlanságát, holott éppen a lakástervezéssel formálhatnák leginkább a jövendő korosztályok építészeti kulturáltságát.

Jó lakást tervezni nem könnyű feladat, meglévő lakásból kihozni a maximumot pedig igazi szakmai kihívás.

Az építési szabályozás rémesen elavult a lakások belső funkcionális rendjét illetően Magyarországon, de az építészek csak akkor tudnak változtatni a szabályozáson, ha közvetlen kapcsolatba kerülnek a használók valóságos problémáival.

Azzal együtt, hogy jómagam városgazdász vagyok, a sorsom úgy alakult, hogy 1985-től napjainkig sokszáz lakást terveztem, közvetlenül a megrendelők igényeire. Az emelt ki az építészek közül, hogy képes voltam meghallgatni, odafigyelni a megrendelőkre és nem sajnáltam a szellemi energiámat arra „pazarolni”, hogy a legjobb megoldást találjam az életük szinterére. Egy jól elvégzett munka öt újat hozott és megélhetést Izraelben, pár hónappal a megérkezésem után. Megtanultam, hogy lehet önálló céget működtetni, miként vállalni el munkákat, miként árazni a saját munkámat, stb.

Akik úgy érzik, hogy fiatal építészekként nem akarnak csak nagy irodákban rajzolóként gürcölni, hanem a saját, tervezői képességeiket gyakorlati példákon keresztül akarják fejleszteni és közben önálló jövedelemhez jutni – érdemes ezekre a személyes konzultációkra felíratkozni.

Nem titkolt célom, hogy amint az Izraelben történt, 10-15 év alatt ezzel az apró, de szisztematikus munkával egyre jobb megrendelői kört lehet kialakítani, akik igényesek, és megbecsülik a jó munkát. Erre már itt, Magyarországon is megvannak az apró jelek. Nem grandiózus középületekkel, hanem az egyes emberek jól megtervezett lakásaival lehet a környezetkultúrát javítani, ehhez pedig sok fiatal építészre van szükség, akikben még van lelkesedés, tudás-, és tettvágy.

Jelentkezni lehet a következő e-mail címen:

workshop.mihaly.eva@gmail.com 

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Comments Closed