Kalandozásaim_3

Magyarországon minden jó szándékot megöl az irigység – néhány évvel ezelőtt ezzel a mondattal indokolta a lányom, hogy miért nem tudna ott élni. Nyolc éves korában költöztünk Izraelbe, de a kilencvenes évektől rendszeresen hazajártak nyaralni a nagyszülőkhöz, aztán a katonaság után ott töltött majdnem egy évet, később pedig, amikor az első drámáját írta, fél év alkotói szabadságon volt Pesten. Ekkor született meg ez a frappáns mondat.

Engem most a magyarok siker-elképzelése foglalkoztat, ami szoros összefüggésben van azzal, amit az előző részben, a munkához való viszonyról írtam, és persze közvetetten azzal is, amit az első részben, a lakókörnyezetünkkel kapcsolatos igényességről.

Gazdagodjunk gyorsan!

a siker mögötti rengeteg munka... nem csak a sportban

a siker mögötti rengeteg munka… nem csak a sportban

A siker gyanús Magyarországon. Ennek nagyon mély társadalmi gyökerei vannak. Kezdve azzal, hogy a feudális hagyományok miatt az arisztokratikus vagyonba való beleszületés sokkal elfogadottabb, mint az, ha valaki “megcsinálta magát”, vagyis a semmiből teremtette meg a maga sikerét. Különösképpen azért is, mert akik az 1867-es kiegyezés után gazdasági felvirágzásban saját képességeik, munkájuk eredményeképpen meggazdagodtak, többnyire nem voltak “ősmagyarok”. Angster József, Richter Gedeon, Fischer Mór, Weiss Manfréd, Goldberger Leó, Ganz Ábrahám, Törley JózsefChorin Ferenc,  és még hosszan sorolhatnám, magukat ugyan abszolút magyarnak tartották, de a környezetük sokkal inkább németnek vagy zsidónak, vagyis, amolyan “gyüttmentnek”, aki ki tudja miért és hogyan szemtelenül gazdag lett.

Amikor az állam teljesen eladósodott, remekül lehetett az általános, köznépi irigységre alapozva a jog-, és vagyonfosztás lépcsőfokain egyre magasabbra lépni, amelynek elszenvedői előbb a zsidók, majd a németek és aztán az arisztokraták, vagy a szimplán gazdag magyarok voltak. A “vagyonátrendeződésnek” ez csak a nyitánya volt, hiszen az egyenlősdi eszméjének romjain csendben kialakult a kommunista “arisztokrácia”, a gazdag mozgalmár hivatalnok, és annak a még jobban elszemtelenedett fajtája a rendszerváltás után. Amikor 2005-ben valaki azt mondta, hogy egy kezén megtudja számolni, hogy kik azok, akik a tehetségük alapján gazdagodtak meg, nem hittem, hogy ez  igaz, de ma már tudom, hogy a rendszerváltás során meg sem kísérelték a korábbi vagyonelkobzások  valamiféle igazságos rendezését. A kárpótlási jegyek nevetségesen intézték el azokat, akik családjától valamikor elvettek mindent, és az egész privatizáció csak arra volt jó, hogy a “tűzközeliek ” megtömjék a maguk zsebeit.

A tehetség, a szorgalom, a merészség – nem előfeltételei a sikerességnek Magyarországon. Ebben az új feudalizmusban ha nem is a születés, de a kapcsolatok határoznak meg szinte mindent. Ilyen légkörben a siker gyanús dolog, és a tehetség menekül az országból. A kontraszelekció visszahat a munkamorálra, a reménytelenség az önbizalomhiányon alapuló agressziv magatartásra, a depresszív közhangulatra – nincs mit csinálni, ez van. Rengeteg tehetséges, de kétségbeesett emberrel találkozom Magyarországon, akik azt érzik, hogy ha tisztességes feltételek között akarják kibontani képességeiket, akkor el kell menni máshová – ez a föld megeszi a legjobb gyermekeit. A Gattyán Györggyel folytatott Friderikusz-interjú tökéletesen tükrözi a helyzetet.

A vagyonbiztonság hiánya, amit a még élő nemzedék a saját bőrén tapasztalt, és ezt örökítette át, azt eredményezte, hogy mindenki gyorsan akar meggazdagodni, alig ismert a szisztematikusan felépített siker, ami pedig a normálisan működő kapitalizmus alapvető sajátossága. A média is azt sugallja, hogy lehet a semmiből “egyszeriben” gazdaggá válni, de nem mutatja be az oda vezető utat, azt a kemény munkát, amit normális helyeken befektetnek a sikerbe. Azért kezdem elemezni a Startra kész nemzet című könyvet részéletesebben az amichay.hu-n, mert pont azt szeretném bemutatni, hogy milyen kemény munka áll a nagy sikertörténetek mögött, nem pedig az, hogy kollégiumi társam volt a miniszterelnök. Ahhoz ugyanis, hogy Magyarországon is jól működő kapitalizmus, és nem ez az újfeudalista rend virágozzék, az kell, hogy az egyes emberekbe visszatérjen a remény, hogy lehet. Lehet politikai kapcsolatok nélkül is sikeresnek lenni, ha akarjuk, ha minden ember a saját területén megteszi az első lépéseket, és tudatosan tesz az ellen, hogy a kontraszelekció tovább terjedjen. Nem forradalom kell ide, hanem szisztematikus, rendes munka.

Comments Closed

Hozzászólások ()

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ezaz szerint:

  Azért azt tegyük mellé, hogy Gattyán György sikere pontosan a feudálisan szocializált, egyre kilátástalanabb helyzetbe sodródó magyar nők tömegein alapszik, és hiába igyekszik ő mindenféle jótékonykodással tisztára mosni a saját a nevét, a pornográfia nem az a kategória, amiből csak úgy tisztán lehet kijönni.
  Az ő munkássága senkinek nem ad, hanem mindenkitől elvesz.
  Érdekes módon a saját két lányát amerikai iskolákban képezteti és nem a kamerák kereszttüzébe állítja, mint a szegénysorsú magyar lányokat, akiknek a testéből ilyen extrém módon meggazdagodott.

  • ema szerint:

   Nem tudom, hogy Gattyán György sikere min alapszik, mert nem ismerem a pornóipart. Én egy interjúra hivatkoztam, amit láttam.
   Másfelől, ha valaki felfedez egy piaci igényt, és arra olyan szolgáltatást nyújt, amely sikeressé teszi őt – az szimplán jó üzletember.
   Nem akarok belemenni abba a témába, hogy miért lesz valaki pornó-szereplő, vagy csak kamera nélküli kurva, mert nekem az a mese, hogy erre kényszerültek, meglehetősen hiteltelen… elég nehéz életem volt ahhoz, hogy tudjam, lehetségesek azért másfajta választások is…
   Nem hiszem, hogy Gattyán lasszóval hajkurászta az öntudatlan magyar lánykákat…
   Amennyire tudom, ő nem jótékonykodik, hanem adót fizet… és vannak olyan országok, ahol ezt megbecsülik. A megszerzett jövedelmének nagy részét pedig újabb üzletekbe fekteti, újabb munkahelyeket teremt, melldöngetés nélkül… Konditerembe jár, nem a focilelátókra tökmaghéjat köpködni jeles politikusok társaságában… és nem állami megbízásokból gazdagszik, hanem olyasmiből, amit örömmel megfizetnek, akik igénybe veszik. Egy olyan feudális mentalitású országban, ahol minden jót a kedves vezetőtől várnak, már ez is hatalmas eredmény.
   Egyébként az interjúban Gattyán siker-filozófája volt a megragadó élmény, és nem öntötte el az agyamat az irígység, hogy mekkora a vagyona.

 2. Notabene szerint:

  ezaz: Gattyán György cége, a Livejasmin egyáltalán nem “szegénysorsú magyar lányok” testéből prosperál. Már csak azért sem, mert tudomásom szerint az oldal afféle webcam-chat oldalként működik, tehát valódi fizikai értelemben vett szexre, csak a legritkább esetekben kerül sor. Másrészt az érintett magyarok száma elhanyagolható, mivel egy egész világon elérhető oldalról beszélünk (tehát legnagyobb számban nyilván olyan országokból származók képviseltetik magukat, ahonnan a keresleti oldal is származik – USA, Németország, Oroszország, Franciaország).
  Gattyán egyébként tényleg jófej, támogatja a magyar kultúrát, sőt a Római Katolikus Egyháznak is tett felajánlást (más kérdés, hogy nekik ezt elvből vissza kellett utasítaniuk).

  Akikre te gondolsz, azok nem a Gattyán félék, hanem a hazánkban 1989 (vagyis a rendszerváltás) óta jelen lévő külföldi pornóproducerek, akik a luxus hamis illúziójával kecsegtetik a lányokat és 30 éves korukra megfáradt, kiüresedett, szingli vénkisasszonyokká változtatják őket. Itt sem beszélhetünk kényszerítésről, hiszen el lehet menni egyenes gerinccel minimálbérért dolgozni bármikor, itt az esetek többségében, egyszerű, alacsony iskolai végzettségű lányokról van szó, akiket elég angolul/franciául megszólítani és már szétteszik a lábukat. Szerencsére, 24 évvel a rendszerváltás után, egyre inkább úgy tűnik, hogy kezd benőni a lányok feje lágya, ezt alátámasztja, hogy az érdeklődési kör egyre inkább keletre, főleg Oroszországba irányul.