a koncepcionális terv kialakulása

közösségi tér – első változat

Előzmények: Felújítás-figyelő és Napló_bontás sorozat

Egy lakásfelújítás tervezése abban a pillanatban kezdődik, amikor az ember először látja a lakást, és felméri a benne lévő lehetőségeket.

A következő lépés a helyszín pontos felmérése és a program kidolgozása (kinek, milyen célból építünk).

A lakásban lévő potenciálból és a programból alakítjuk ki a koncepcionális tervet. Csakhogy ez a koncepcionális terv a felújítás folyamán módosulhat, illetve egyre pontosabbá válik.

A módosítások a bontás után feltárt részletekből adódhatnak. Konkrét esetünkben az, hogy a lakásban poroszsüveg boltozatra kell a zártszelvényes galériát építeni, azt is jelenti, hogy az alátámasztásokat össze kell hangolni a födém gerendakiosztásával.

A péntek délutánomat tehát azzal töltöttem, hogy igyekeztem összegyeztetni az eredeti galériatervet a feltárt adottságokkal, de közben meg kellett oldanom a központi, nappali-közösségi tér arányrendszerét alapjaiban meghatározó lépcső-dobogó-galéria összefüggéseket.

Vallom, hogy a felbukkanó problémák megoldása akkor jó, ha az nem megalkuvás-irányba jelent kompromisszumot, hanem jobbá teszi a tervet. A koncepciótervben érvényesítettem azt az elvet, hogy a “szintmozgatás” funkcionális kell legyen, de egyben javítsa is a térarányokat.

hálószoba – első változat

A hálószoba feletti, zárt alvókuckó a 6.00 x 2.55 x 3.90 (H) -es térarányt úgy igyekeztem javítani, hogy a legbelső 1.50 méteres szakaszon megosztottam a belmagasságot. Az alvógaléria a tér mélységének csak az egynegyedét foglalja el, ami alatt a garderobe, még akkor is, ha az nincs ajtóval leválasztva.

Már a bontási tervben módosítottam: ezen a részen megemeltem az amúgy is csak egy dupla ágynak elegendő helyet, hogy ide legalább kész szekrényt vehessek. Vagyis a 2.05 helyett 2.40 lesz az alvógaléria alatti belmagasság.

A nappaliban már az első variációnál küzdöttem azzal a problémával, hogy az 1.50-es galéria túl keskeny a 6.00 x 4.40 x 3.90 (H) térhez képest. Pénteken tehát azon gyötrődtem, hogy lehetne ezt a galériát 1.80 széles sávra felnövelni, hiszen ez szoros összefüggésben van a dobogóval, a lépcső-rendszerrel, és a konyhabútorral is.

A lépcsőnek kényelmesnek és szépnek kell lenni. Alapvető téresztétikai elem!

Kényelmes lehet egy 12 fellépésből álló 18/30-as lépcső – ilyen van az “Én váramban” – nagyon bevált, bár az OTEK szerint nem jó (2×18+30=66cm 60-63 helyett), de amint azt már több helyen leírtam, itt is nekem van igazam és nem az elavult OTEK-nak.

Ha viszont 1.80-ra akarom felnövelni a galéria szélességét akkor egy lépcsőt “előre kell hozzak”. A megoldáshoz hozzájárult az a tény, hogy a két szoba közti ajtó-nyílás bontás utáni szélességét lecsökkentem két nyerstégla oszloppal, 155-ről 90 cm-esre, ezzel a két helyiség közti térkapcsolat szolidabbá válik, elbír még egy lépcsőmélységgel való csökkentést. Igenám, de ahhoz, hogy az étkező mellé kényelmesen le lehessen ülni a dobogón 45 cm-es magasság lenne az ideális…

És itt jön az az attitűd, ami a tervezésnél elengedhetetlen: nem alkuszom meg azzal, hogy 18×3=54 cm-en legyen ez az “ülőfelület” – pedig a mostani étkezőszékekre szótárakat pakolva demonstráltam magam számára, hogy az sem katasztrófális…

A sabati vacsora után a borocskámat kortyolva, nem tudtam az asztalon hagyni a félmegoldást: a felnagyított terven, 1:25-ben próbáltam okosabb lenni, de sehogy sem ment. Még egy pohár Vylyan, és elmegyek aludni – gondoltam – sabati munkán nincs áldás… és akkor bevillant, hogy miért is ragaszkodom ahhoz, hogy a 12 lépcső ugyanolyan magasságban legyen?

Mert így szoktuk… de a dobogóra való fellépés és a lépcső többi része között van egy “pihenő”, az első három fellépés tulajdonképpen elválik a 9 többitől… mi lenne ha, az első három lépcső csak 15 cm magas lenne és a 9 következő pedig 19 cm magas? 3×15=45 pont kényelmes székmagasság, a dobogó is alacsonyabb lehetne, ami az ablakokhoz viszonyított arány szempontjából kifejezetten hasznos, ugyanakkor a felfelé ívelő lépcső 19 cm-es fellépése még mindig nem túlzás, főként, ha figyelembe vesszük a feljárás gyakoriságát (a galéria funkciója könytár-dolgozó, illetve átjárás a kuckós hálófülkébe).

Ez egy “apró” részlete a tervezésnek…

Comments Closed