Fodor Jánosnak azt ígértem, hogy a Rádió Bézsben (37:15-től 53:00 -ig)”aprópénzre váltom” azt a témakört, hogy mitől jó egy lakás (lakótér)? A hétfő délelőtti „Lakás másként” sarokban szavakban fogalmazom meg, amit fontosnak tartok egy-egy dologról, mert szerintem a lakás témaköre roppant izgalmas beszélgetéstéma lehet, de ha valaki további információkkal szeretné mindazt kibővíteni, itt találhat forrást:

A mai adás témája volt:

a bejárat

Hol kezdődik a bejárat?

Családiháznál, társasháznál a kapunál. Vagyis ott, ahol még nem az én privát szférám kezdődik, mégis „árulkodik” rólam is – hiszen ezen az úton jutok be a saját világomba…

Történetileg a kapuknak tulajdonvédelmi szerepe volt és persze ma is az, gondoljunk arra, hogy amikor a rendszerváltás után az állami bérlakásokat a benne lakók megvették, szinte az első intézkedés az volt, hogy felszerelték a kaputelefonokat és zárni kezdték a társasházak kapuját.

Mielőtt a nemzetközi silányság építészete elárasztotta a világot, a kapuk nagysága, formája, anyaga és színe szoros összefüggésben volt a használat praktikumával és hűen tükrözte a hely kultúrális viszonyait.

Ez persze a lakás, a lakóépület minden részletére igaz – mára azért veszett el ez a tudás, mert a sztandartizált, tömeges lakásépítés, a lakótelepek, a tipustervek alapján épített Kádár-kocka családiházak leszoktatták az embereket, hogy figyeljenek az ilyen részletekre.

Ugyanakkor, a jó lakás, lakóépület ismérve éppen az, hogy összhangban van a benne lakók életformájával, izlésvilágával, látványa szavak nélkül elmondja, hogy kivel állunk szemben. „Mutasd a lakásod, megmondom ki vagy” – akkor igaz, ha tudatosan formáljuk a környezetünket.

Az Oszmán Birodalom idején Jeruzsálemben a kettős kapu volt a jellemző. A nagy, kétszárnyú, nehéz kapu egyik oldalán egy meglehetősen kicsi  ajtócska nyílt – ez volt a személybejáró.

A nagy ajtó méretéhez viszonyítva furcsán alacsony  bejáró azonban cseppet sem volt véletlen. A ház gazdája nem tudhatta, hogy a kapu előtt álló milyen szándékkal érkezik. A belépő le kellett hajtsa a fejét, és át kellett lépje a magas küszöböt – ez a bizonytalan egyensúlyú testartás  helyzeti előnyt jelentett a házban lévőnek a hatékony védekezésre az alkalmatlan látogatóval szemben.

Ugyanakkor, ezekben a nagy családos lakóépületekben tekintélyes méretű raktárak voltak, ahová az árut tevékkel hordák, tehát akkor, amikor egy-egy rakomány megérkezett, két erős férfi kinyitotta a súlyos, kétszárnyú kaput, hogy a teve a rakománnyal beférjen.

Az a ház, ahol én lakom Budapesten, 1882-ben épült, amikor a tulajdonos, báró Podmaniczky László a maga lovas hintójával érkezett haza, ezért kellett a széles és magas kapu.

Itt nincs küszöb, hiszen a kerekes hintónak ez értelmetlen akadály lett volna, viszont kétoldalt volt kerékvető, amely „egyenesben tartja” a hintót, hogy ne ütközzön az épület falaihoz.

A kapuk, méretüknél fogva itt is elég súlyosak, de amikor a báró megérkezett, akkor nem őtekintélyessége, hanem a szolgák nyitogatták a kaput.

Ma viszont komoly problémát jelent a nehéz kapu egyik szárnyát kinyitni, még a fiatalabbaknak is, nemhogy a házban lakó idősebb embereknek. A társasházi közgyűlések visszatérő témája a kapu ügye, mert az eltelt 130 évben a funkció alapjaiban változott meg, és ehhez kell megtalálnunk az adekvát formát.

A későbbi korokban épült lakóépületek kapuinak – amikor már nem kellett a lovaskocsival keresztülhajtani  – a külső mérete sok esetben nem csökkent, hiszen a kapunak nem csupán az elsődleges funkciót kell szolgálnia, hanem egyfajta hangsúlyt adni a bejáratnak, vagyis orientációs szerepe is van.

Ilyenkor a kapu külső mérete még elég nagy, de a két, hatalmas szárnyat felváltja a középen elhelyezett, keskenyebb ajtó, mellette és felette tömör, vagy üvegezett fix elemekkel.

A kapuk anyaga is illeszkedett az időben változó használathoz. A tömör, nehéz fa, időnként még fémmel is borított kapukat felváltották a könnyedebb, üvegezett változatok.

Azzal együtt, hogy a kapu már csak gyalogos áthaladásra szükséges, továbbra is megmaradt az orientációs szerepe…

A korszerű kapuk lényege a társasházakban a jó vasalat, amivel könnyedén nyithatók, az elektronika, amivel a zárszerkezet biztonságát garantáljuk, kamerás kaputelefon…

 

Comments Closed