amichay –  עמיחי  – héber szó, jelentése : az én népem él ………………………………………………………….. átkattintás a testvérlapra:

amichay.hu

Önfényezés:

A teljes nevem Éva Mihály Amichay, született: Mihály Éva – 1985-ben hozzátettem a nevemhez az Amichay-t, de miután ez egy kicsit hosszú név, ennek a rövidített változatán irok – ema

1.életem: Pécsett születtem, 1953-ban. Szakképzettségem: városgazdász.  Budapesten diplomáztam,  1975-ben.  Utána, az  akkori Fővárosi Tanácson dolgoztam öt évig, majd újságíró-gyakornok voltam. 1982-ben szereztem  újságíró diplomát. Szabadúszóként dolgoztam a Magyar Rádiónak, az MTV-nek, az akkori Esti Hirlapnak, Népszabadságnak, Népszavának, az Ötletnek. Közben kétszer férjhez mentem és el is váltam, két gyermekem született.

2.életem: 1985-ben kivándoroltam Izraelbe. Gyerekeimet egyedül neveltem – megélhetésemként lakásokat, később főként  belső átalakítását terveztem, és  vezettem a kivitelezést is. Amikor a gyerekeim már önállókká váltak, városgazdász tudásomat  civil szervezetek munkájában és egy független, tel-avivi polgármesterjelölt (később képviselő) szakmai felkészítésében kamatoztattam. Irni az interneten kezdtem újra – előbb héberül  (2000-től). Többnyire szakmai témájú cikkeket és egy Tel-Avivval foglalkozó netes fórumot vezettem, közel két évig. 2003-ban még filmforgatókönyvet írtam héberül, de 2004-ben már újra  Budapest problémáival kezdtem foglalkozni.  2006-ig   Tel-Aviv és Budapest között  ingáztam. 2006-ban úgy gondoltam, hogy a Demszky-féle városvezetést le kellene cserélni olyan független szakemberekre, akik még nem kompromittálták magukat politikailag és képesek gyökeresen megváltoztatni a város fejlődésének irányát, vagyis megállitani a Balkán felé sodródást.  Akkor ez nem sikerült.

3. életem: 2006 – 2011 között Budapesten éltem. Úgy gondoltam, hogy ott van rám szükség. Szerettem volna, ha a város lakói rájönnek – van másfajta lehetőség is, mint az, amit a politikusok igyekeztek elhitetni velük. Sokat és sokfelé írtam az interneten, de a hivatalos magyar médiában a megjelenésem meglehetősen korlátozott volt,  hiszen nem tartoztam egyik politikai csoportosuláshoz sem igazán – megőriztem a független gondolkodó, szakember státuszát. Ha megjelent valahol egy cikkem, akkor vagy nem, vagy nevetségesen megalázó összeget fizettek honoráriumként. Közben a cikkeimet hónapokig aszalták a szerkesztőségben, és majdhogynem szívességet tettek, hogy megjelentetik – ebből lett elegem akkor, amikor elhatároztam, hogy ha már ingyen, akkor magamnak dolgozom: 2010 októberében létrehoztam a podo-pro.hu, majd 2011 májusában az amichay.hu webmagazint.

Hiszek a szabad, internetes újságírás jövőjében, az olvasókban, akik megkeresik a minőségi információt! Hiszek az emberek természetes intelligenciájában, ahogy a kínálatból ki tudják választani az őszinte szót, az igaz beszédet, még akkor is, ha az nem mindig hízelgő.

2011 augusztusában egy évre visszaköltöztem Tel-Avivba, de édesanyám állapota szükségessé tette, hogy ingázzak. 2016-ra sikerült magyarországi megélhetést biztosítanom magamnak, mostanában itt vagyok többet, itt adózom. A szívem mégis Izraelben dobog, onnan gyűjtöm az energiáimat, hogy valahogy kibírjam Budapesten… Nem tudom hová tart ez az ország… igyekszem hasznos lenni – workshopokat tartok, tanítok, szeretném átadni a tudásomat, a tapasztalataimat.

2017-re annyira túlsúlyba kerültek a lakástervezéssel kapcsolatos cikkek, hogy szükségesnek láttam egy speciális honlapra azokat kiemelni. Lakás másként lesz a címe a készülő honlapnak.

2018 – mindamellett, hogy rengeteget dolgozom Budapesten, urbanisztikai workshopokat kezdtem tartani Tel-Avivban: 3-4, maximum 5 fős kis csoportoknak mutatom meg a várost, abban az értelemben, ahogy egy városgazdász tekinti: a benne élő emberekkel együtt. Akik eddig velem utaztak, Izraelbe először életükben, de nem utoljára: sikerült megszerettetni a helyet, jobban megérteni azt, ami Izraelben történik, elsöpörni a sztereotípiákat az országgal, a zsidósággal kapcsolatban. Ez nagy öröm számomra! Hamarosan indulnak a Jeruzsálembe vezető túrák is, aztán majd meglátjuk, mire lesz igény…

Publikációk:

Eszter, a rejtőzködő feminista – 2011. március 21. Szombat

Városnyi társasház – 2010. július 23. Élet és Irodalom

Józanul? – 2010. július 9.  Élet és Irodalom

Amilyen Budapest lehetne – 2008. szeptember 26. Népszabadság

A valódi rehabilitáció esélye – 2004/3  Múlt és Jövő

Nyilatkozatok, interjúk:

Mint Magyarországon élő külföldi – NOL 2016.01.22

Gubancaink – Gáspár Sári műsora a Rádió Bézs-ben: 2015.10.15.

“Élményeket gyűjtöttem, nem vagyont” – 2011. augusztus 28. Szombat

Milyen a XXI. századi társasházi életforma? – 2010. március 3. Otthon a városban

Kell ingatlanadó, de szolgáltatásra és városfejlesztésre – 2009. február 24. ingatlanmagazin.com

Eva M. Amichay: a srófadóval kellene a beruházókat kordában tartani – 2008. június 10. ingatlanmagazin.com

Női polgármester-jelölt is indul Budapesten -Városgazdálkodás vagy politika? – 2006.07.11. tűsarok.org

ahol 2004-ben elkezdődött:

Ki állítja meg Arturo Uit? – Martinkó József cikke az Élet és Irodalomban 2004. február 20.

MentésMentés

There are currently no comments.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..