Most a vallásosok ne figyeljenek ide… itt vannak a téli ünnepek- Hanuka, Mikulás, Karácsony, aztán Szilveszter –  amelyek tulajdonképpen mind ugyanarról szólnak:  sötét és hideg van, gyújtsunk gyertyát, csináljunk sok fényt, jöjjünk össze, szeressük egymást! Az, hogy milyen történetet kerítünk e köré, majdnem mindegy.

Szerethetjük a kultúránk által ránkhagyományozottat, de teremthetünk újakat is, mint ahogy a Negyed6-Negyed7 fesztivál szervezői tették. Valójában, ők egy városvédő télünnepet csinálnak a Hanuka idején, a pesti Zsidónegyedben.

Nem csupán az épületek megóvásáról, hanem a belvárosi élet minőségéről indítanak a maguk módján diskurzust.  Nemrég,  itt,  a podo-pro.hu-n kezdtem egy sorozatot a városi kultúráról – többen,  az itt bemutatottak közül, aktív részvevői az N6N7 fesztiválnak.

Összebeszélésről nincs  szó, csak  hasonlóan éreztük, hogy mitől lehet jó egy város. A cikksorozatban igyekszem rámutatni ezekre a pontokra,  a fesztivál pedig egy csokorba gyűjtötte azokat, amelyek a zsidónegyedben, és körülötte léteznek. Idén ugyanis, csatlakozott a programhoz a KINO, és a nyolcadik kerületi zsidó jellegzetességeket bemutató túra is.  Csupa olyan, öntevékeny ember vállalkozásáról van szó, akik az elmúlt években rengeteg munkával,  komoly küzdelmek árán jutottak unikális értékükig.  Mindegyikük a maga kis gyertyája fényét élesztgette, kemény ellenszélben – ezért is örvendetes az összefogásuk.

A fesztivál publicitása idén már igen jelentős, és most talán az is “átjön”, hogy itt nem csupán egy zsidó buliról van szó – ez több lehet ennél, ha sokan úgy érezzük, hogy a mi életünk megéri az összefogást ! Nem kell és nem is szabad addig várni, amíg mások megoldják majd a problémákat, hanem mindannyiunknak kell tenni egy-egy lépést, amire éppen ő maga képes, és ez a sok-sok apró lépés majd előreviszi azokat is, akik még nem tanultak meg járni a demokratikus tempóban.

A fesztivál nyitóprogramja éppen ezt az egyszerű célt tűzi ki:  fény a sötétségben, a városnak egy olyan pontján, amely megérdemli, hogy több fényt kapjon, mert attól lassan, mindannyiunk élete is fényesebb lehet – a 2005-2006-os podo-programban írtam, hogy ezt a várost alaposan ki kellene takarítani a fizikai és a mentális mocsoktól,  a sötét sarkokat meg kellene világítani.

A maromos fiatalok ezt teszik most, és én ősz fejjel csatlakozom hozzájuk.  A programokról naponta tudósítok – előzetesen is, és a helyszínről is. Fényre fel Budapest!

Comments Closed