Az önkormányzati választások utáni változások jegyében átszervezték a Studió Metropolitana-t. Nem csak a korábbi igazgatót cserélték le Eszter Elemérre, hanem a stábot is alapcsosan karcsúsították. A jelenleg csupán 10 főből álló fővárosi cég profilváltáson megy át – hangsúlyosabb a PR tevékenység, miután a stratégiai tervezést átvette a Kerekes György vezette városépítési főosztály.

Szakmai körökben a változást kétkedéssel fogadták. A magam részéről optimistán nézek a jövőbe, mert a startégiai tervezést szerintem is a fővárosnak házon belül, állandó munkaként kell végeznie, a főosztályok közötti maximális  együttműködéssel, ugyanakkor  a városnak szüksége van egy olyan cégre, amely folyamatosan kézben tartja az oda-vissza kommunikációt.

Az érdemeket hangsúlyozó reklámtevékenységnél is fontosabb ugyanis a városlakókkal való kontaktus, hogy végre olyan stratégiai terv szülessen, amelyet az ittlakók is magukénak érezhetnek, és nem csupán a fejük fölött eldöntött okosságok.

A StudMed idei tevékenysége az Urbitális majális és különböző nemzetközi fórumokon a város propagandája.  Az Urbitális Majális 2008 óta létező program, amely célja alapvetően az identitásfejlesztés, miközben a tavaszi programok akár a túristák számára is jelenthetnek időszaki látványosságot. 2012-ben a „tematikus utcák” lesz a vezérelv. Már most elkezdődött egyfajta közös gondolkodás azokkal a civil szervezetekkel, amelyek a város különösen „felkapott” részeiben működnek. A civilek, a helyi vállalkozók és a városfejlesztésért felelős szakemberek együttműködése azonban nem csak fesztivál-rendezvények előkészítésénél lehet fontos.

A jó városfejlesztési stratégia kialakításához szervezett helyzetfelmérés szükséges – Tel-Avivban ez három éven át, 600 ember bevonásával készült, amelynek eredményéről egy vaskos kötetben számoltak be, 2002-ben. Csak ezek után fogtak hozzá a jövőkép kialakításához, amely újabb három év alatt, a lakossággal való folyamatos párbeszédben született meg. Igaz, ezek után felgyorsultak az események, mert attól kezdve, hogy tudták, és a városlakókkal egyetértésben elfogadták a célirányt, könnyebb volt konkrét projektekről dönteni.

Az izraeli ingatlanbefektetők, akik a kilencvenes évek elején még külföldön, köztük Magyarországon is dolgoztak, ma már rendre visszatértek,  és izraeli viszonylatban is  – ahol mindig is sokat építettek a  népesség rohamos növekedése okán – felgyorsultak az események. Egyszerűen azért, mert mindent, még a szervezeti felépítést is, az alaposan kidolgozott célok elérése érdekében alakítottak át, illetve alakítanak folyamatosan, ott, ahol szükséges. Amikor az év elején betértem a korábban jól ismert városházi, építésügyi részlegbe ( külön épületben  van a „handasza”) a főépítész szobáján kívül szinte semmit nem találtam úgy, ahogy korábban volt. Még az alkalmazottak testbeszéde is megváltozott.

Pedig az üzleti szellem, amely ez esetben egyáltalán nem pejoratív értelemben használatos, nem volt idegen a korábbi városvezetéstől sem. Tel-Aviv a helyi adók, szolgáltatás-alapú, áttekinthető rendszerével, jelentős saját bevétellel rendelkezett. Az elmúlt évtizedben azonban tovább növelte  gazdasági önállóságát, éppen azzal, hogy közmegegyezéses célokat tűzött ki, és azokhoz rendelte a forrásokat. Magyarul, a város a maga, különleges adottságaival, hatékonyan gazdálkodik – ettől tud iszonyatos erővel fejlődni.

Budapestnek is megvan minden lehetősége arra, hogy nagyszerű várossá váljon, ha a városvezetés  szakít az elmúlt húsz év hagyományaival, partneri viszonyt épít ki a városlakókkal, és rendbe teszi a financiális alapokat. Ez az alfája és az omegája a XXI. századi, élhető  városnak.

A StudMed szerepe ebben meghatározó lehet.

Vezetője, kinevezése előtt egy olyan ingatlanfejlesztésben vett részt, amely fenntartható módon kombinálta a non-profit és a for-profit tevékenységet.

Az értékek megőrzésével biztos anyagi bázist teremtett az újonnan megnyílt Piarista iskola működésének, és igyekezett optomalizálni az épület városi térhez való kapcsolatát.

Ilyen win-win tipusú megoldások szükségesek a város más részein is. Ez nem mindig könnyű feladat, de cseppet sem lehetetlen.

Comments Closed