Mostanában sokan fordulnak hozzám, hogy a kényelmetlen, kompromisszumokkal teli lakásukból miképpen lehet jobbat kihozni.

Volt olyan eset, amikor az elemzésem konklúziója az volt, hogy ugyan lehet jobbat kialakítani, de az alapvető változtatásokat kívánna, és miután a lakást alig 10 éve, nagyon sok pénzt belefektetve, igaz, alapos megfontolás, és tervezés nélkül felújították, kár lenne szétbombázni, inkább adják ki és keressenek maguknak egy kényelmesebb lakást.

Volt olyan eset, amikor azért hívtak ki helyszíni szemlére, mert az egyik belsőépítész végtelen lelkesedéssel törette volna össze a húsz éve épített konyhában a Corian munkapultot, ami akkor és most is egy vagyonba kerül, és húsz év használat után is olyan mintha tegnap csinálták volna… nem vagyok az értelmetlen pazarlás híve, és a konyha korszerűsítéséhez nem kell a munkapultot szétbarmolni.

Engem azok az esetek bosszantanak fel, amikor 2017-ben akarnak olyasmit megépíteni, ami harminc éve sem volt igazán jó. Amikor ilyeneket kíméletlen kritikával illetek, akkor sokan védelmükbe veszik a tervezőt, mondván annyi kötöttséggel kellett számolnia, szegénynek…

Túl sok ilyen eset van, és miután az időm véges, és egy elfuserált tervet nem öröm javítgatni, arra próbálom ösztönözni azokat az embereket, akik lakásfelújítás, családiház-átalakítás vagy akár új otthon építése előtt állnak, hogy előzzék meg a bajt: készíttessenek programtervet!

A programterv készítésének lényege az, hogy az ember leül a megrendelővel és egy mélyinterjút készít, amiben felszínre kell kerüljenek a problémák, a szándékok, a rejtett vágyak… ezeket kell összeilleszteni a fizikai adottságokkal ( telek mérete, tájolása, beépíthetősége, épített környezet, illetve a felújítandó lakás falakkal határolt korlátai), és ami nem kevésbé fontos: a korszerű térkialakitási és részletmegoldásokkal!

A programtervhez tudni kell kérdezni, átérezni a megrendelő összes problémáját, ugyanakkor „benne kell lenni” a szakmai áramlatok legfrissebbikében, hogy a technológiai előnyöket használni tudjuk a megrendelő kényelmének érdekében. Nem arról van szó, hogy tele kell lökni gépészettel és számítógépekkel a lakást, mert most az „okos lakás” a divat, hanem az ésszerű, pénzügyileg is elfogadható keretek között a legjobbat kell ajánlani.

A programterv egy 1:50-es léptékű, bútorozott terv, amely a koncepciót tartalmazza. Ahhoz, hogy ebből tökéletes lakás legyen, még nagyon sokat kell dolgozni, de enélkül elindulni életveszélyes vállalkozás!

A lakástervezés azért nehéz ügy, mert az empátiás készségen kívül nagyon sok ismeretet, tapasztalatot igényel, és ne feledkezzünk meg a tehetségről sem, ami azért nem mindenki sajátja ezen a téren sem.

Az új weblapunkon, amelynek a neve:

lakás másként

igyekszünk mindenben segítségére lenni azoknak, akik valamilyen építkezés előtt állnak.

A csapat, amely a lap köré szerveződik, építészekből, belsőépítészekből és lakberendezőkből, áll, hogy minden igényt kielégítsünk. Együttműködünk kivitelezést szervező szakemberrel és minden szakágban lesz néhány olyan kivitelezőnk is, akikben nem kell csalódjon a megrendelő.

A szolgáltatásaink az egyszerű tanácsadástól a részletes kiviteli terv elkészítéséig, az építkezés megszervezéséig terjednek, de ezek közül kedvére válogathat a megrendelő – nincs semmi kényszer. Az oldalon precíz árlista lesz, meglepetések nélkül. Azt szeretnénk, ha mindenki, aki a lakókörnyezetével kapcsolatban valamilyen döntés előtt áll, ne féljen kérdezni, ne gondolja azt, hogy csak magas tervezési díj ellenében kaphat szakmai segítséget!

A lakókörnyezetünk alapvetően befolyásolja az életünk minőségét, és nekünk az a küldetésünk, hogy szerte az országban egyre igényesebben kialakított otthonok tegyék megelégedettebbé az embereket.

Comments Closed