A tettek pedig a homályba veszenek…

Olvasom a hvg 2010 november 5-i számát, amelyben mint fantasztikus nóvumok jelennek meg azok az elképzelések, amelyek lényege sokkal korábban, és sokkal rendszerezettebben megjelentek már az elmúlt 10 évben, de a podo-programban 2005-ös változatában biztos (lehet ellenőrizni!).

Magyar és külföldi egyetemisták adnak programot Budapestnek! Remek! Négy nap alatt kitalálták, hogy mi kell ennek a városnak! Hurrá!

Mindezt persze a lap tudományos rovatában lehet olvasni, mintha ez a mi, mostani életünktől fényévnyi távolságra lévő, csupán teoretikus problémákat érintene!

Szerintem pedig, a Studio Metropolitana városfejlesztő műhelyébe azokat kéne már egyszer összegyűjteni, akik ennek a városnak a jövőjéről döntenek, esetleg szembesíteni azokkal, akik azokat a döntéseket majd kénytelenek lesznek elviselni! Annál is inkább, mert a Studio a főváros kutatóműhelye.

Bogota nem az ilyen ötletelésre példa, hanem arra, hogy a problémák mélyéig hatoltak a megértésben, és a komoly szakemberekből álló gárda egy agilis és tisztességes polgármester vezetésével a szavakat tettekre váltotta, még akkor is, ha abba a három évbe beleőszült, és pénzes rosszarcúak rendszeresen megfenyegették.  Nem egyetemisták jópofizásából született az eredmény, hanem kőkemény, napi munkából !

A kétrészes cikkben szakmailag szikrányi új dolog nincs, persze egy újságjrónak és egy olyan lapnak, amely éveken át elzárkózott a környezetünket érintő kérdések alapos elemzésétől, mindez lehet új, de ez az ő bajuk.

A 168 óra 2004/28-as számában megjelent egy Hunvald György-interjú, abban elújságolta az azóta lesittelt polgármester, hogy francia diákok fogják megtervezni a zsidónegyed megújítását – azóta is várjuk a zseniális ötletek megvalósítását, helyette még átpaszírozott a régi vezetés egy olyan kerületi szabályozási tervet, amelyet még gyengébb egyetemeken is nagy ívben kihajítottak volna a tervező diákkal együtt.

Comments Closed