Delisa – vagy Elizabet Dragos, aki a jövőben a podo-pro.hu számára is tálalja a „svédségeket„.  Valamikor, 2004 táján fedeztem fel a Tűsarok fórumain, élveztem írásait, legfőképpen azt az életteliségiséget,  amit világszemlélete tükröz : „Honnan tudnám, hogy mi a rossz ma? Műanyagot nem rág a rozsda.” Írásain keresztül,  kitárult előttem  a svéd világ, amelyet korábban nem ismertem, és  egyre vonzóbbá vált.

A következő sorokat ő írta, és ezek  tökéletes magyarázatot adnak  arra is, hogy miért volt fontos, hogy a podo-pro.hu „világjobbító” szándékaihoz megnyerjük Delisát:

„A svédek egyik kedvenc szava az enkel/egyszerű. Legyen mindenkinek érthető. A tervezés (planering) fontos, de ha döntöttek, kitartanak mellette, s kiadják a jelszót: Gå för det! – kövesd az álmodat! Ha van egy jó ötletük, társakat keresnek – mert úgy tartják: egyedül nem mész semmire!- ensam ingen stark! Majd igyekeznek gyorsan körbefuttatni az elképzelést,  hogy hamar kiderüljön áll-vagy bukik. Aztán teljes bedobással nekifutnak a megvalósításnak, s  képesek mindent-vagy-semmit játszani önmagukkal. Honnan a magabiztosságuk? Talán, mert kiskortól hagyják őket, fejlődjenek saját tempójukban. Több a dícséret, mint a bírálat, nagyobb a bizalom, mint az kényszer. Szabad  tévedni, s nem jár sötétszoba, akkor sem, ha sokadszorra is hibázik.

Frihet under ansvar – szabadság, felelősséggel. Ez egy fontos alapelv az oktatásban – is. Miután kezdettől ‘szabad a vásár’ ha tanulásról van szó, az iskola, a tanárok azért vannak, hogy megmutassák a tudáskészletet – de megszerzését nem erőltetik, inkább inspirálják. A lehetőségeket teszik a gyerekek elé, s szabadon hagyják a ‘vegyértékeiket’. Nem a tanár presztízse, tekintélye az első, hanem a diákok tudásvágya. Nem kizárólagos és vitathatatlan ismeretekkel tömik meg s el a gyerekek fejét; igyekeznek érdeklődésüket kelteni, s hagyják, hogy kikaparják  maguknak a gesztenyét. Az se baj, ha diót vagy mogyorót találnak. Majd csak rájönnek, mire s miért jó nekik… vagy keresnek tovább.

Már az iskolában tanítanak ‘háztartási gazdálkodást’, gimnáziumban mindenki elsajátítja az állampolgári alapismereteket, s ott választható a ‘kisvállakozás’ tantárgy is. Mindez nagyban befolyásolja, nem csak azt, hogy ki mit tud…  hanem azt is, hogy ki mit mer.

Våga mera! – hallják a kölykök itt ezerszer – Sikta mot sjärnorna! Légy bátrabb, s célozd meg a csillagokat! De az se baj, ha mások lábát!”

Ez a részlet az egyik remek cikkéből való, amely a zseniális színes zoknikról szól.

Bár nagyon különböző „hőmérsékletű” világban éltük le felnőtt létünk javát, vannak dolgok, amelyekről másként gondolkodunk, de a kölcsönös megbecsülés alapján szeretnénk együttműködni. Delisa Svédasztaláról mindig szívesen látunk a podo-pro.hu-ba illő jó ízeket, és az általa szerkesztett TÜKÖR – nemzetközi, feminista összefogásban is igyekszünk aktivan részt venni. Annál is inkább, mert régóta gondolkodunk azon, külön-külön, és mostanában már egyre többen, együtt is, hogy a világ női szemmel kicsit más fénytörésű, és talán, nem érdektelen ennek a „kissebbségnek” a szempontja az élet nagy kérdéseinek megbeszélésekor.

Comments Closed