Egy szolgáltatást úgy lehet igazán sikeressé tenni, ha az ember állandóan figyeli az igények alakulását, és arra összpontosít, hogy ezekre milyen szakmai választ képes adni. Különösen igaz ez egy olyan szolgáltatás-fajtára, amire ugyan szükség van, de a potenciális megrendelők még azzal sincsenek tisztában, hogy nekik miért érdemes igénybe venni azt a bizonyos szolgáltatást.

Maslow motivációs piramisa

A  Maslow-piramis szükséglet-szintjei közül kevesebbeket motiváló dolog az esztétikus, praktikus, átgondoltan megtervezett környezet.

Az általános, magyar nevelési rendszerben sem kap hangsúlyt, így nem csoda, hogy az emberek nagy részének fogalma sincs arról, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy a közvetlen környezete, a lakása a lehető legpraktikusabb legyen.

Sokan azt hiszik, hogy egy “szép lakáshoz” csak sok pénz kell – ez nem igaz!

Sokan úgy gondolják, hogy senki más nem tudhatja olyan jól, hogy nekik mire van szükségük, mint ők – óriási tévedés!

A személyi számítógépek megjelenése előtt senki nem gondolta, hogy neki szüksége van valami olyasmire, mint a számítógép. De minél könnyebben, minél több ember számára hozzáférhetővé vált, annál inkább megértettük, hogy mennyivel könnyebbé teheti az életünket. És minél többen kezdték használni ezeket a gépeket, annál jobban fejlődtek, annál sokoldalúbban tudták segíteni az életünket.

Konyha az én váramban (szerkesztett foto – Zsitva Tibor eredetijéből)

Magyarországon még ott tartunk, hogy meg kell győzni az embereket arról, hogy az otthonuk megterveztetése nem holmi úri huncutság, gazdagok privilégiuma, hanem olyan szolgáltatás, amit érdemes igénybe venni, mert a jól megtervezett lakás kihat az életünkre: időt takarítunk meg azzal, ha mindennek jól kitalált helye van és nem kell keresgélni, ha könnyen takarítható.  Jó érzéssel tölti el a benne lakót ha rend van, ha a tér arányaiban harmóniát sugall.

Maslow szerint a piramis négy alsó sávja a hiányalapú szükségleteket jeleníti meg, és a felső három a növekedésalapú szükségletet – hogy ne topogjunk egy helyben, hogy ne éljünk a múlt mintái szerint, hanem merjünk előre lépni, megújulni, sikeresekké lenni.

A kiegyensúlyozott, szép környezet lehet, hogy nem hiányzik úgy, mint egy falat kenyér, vagy a víz a sivatagi vándornak, de elengedhetetlen azok számára, akik haladni akarnak a korral, és a saját gyerekeiknek is jobb lakáskörülményeket akarnak teremteni. A jobb nem feltétlenül nagyobb és drágább, hanem az, ami jól van kitalálva! Ez lehet akár egy egészen kis lakás is!

Az új étkező-elrendezés a “zsúrkocsival” 2014

Amikor valaki egy új lakásba költözik, és ebből a szempontból mindegy, hogy a ház maga mennyire régi vagy új, a fizikai környezetet kell összeboronálni a benne lakó személyes igényeivel, a pénzügyi lehetőségeivel és a használat időtartamával. Valamilyen szinten mindenki megoldja a feladatot, a kérdés már csak az, hogy mennyire jól? Mert valójában ezeknek a tényezőknek az összehangolása már egy szakmai feladat első lépcsője.

Minden tényező fontos! Az életforma, a fizikai adottságok, a pénz, az idő – egyiket sem lehet figyelmen kívül hagyni, ugyanakkor éppen ezeknek a tényezőknek a logikus kombinációjából adódik a megoldás is.

Amikor bemegyek egy lakásba – mivel sokévtizedes tapasztalat és szaktudás áll mögöttem – elég pontos jellemrajzot tudok adni a benne lakókról, csak a lakás látványa alapján. Azonban, ha beszélgetek is velük, akkor kiderül, hogy a környezetükkel ők maguk mennyire elégedettek, illetve mennyire hajlandók a változásokra egy jobb környezet érdekében.

Számtalanszor éltem át a megrendelőimmel együtt azt a nagyszerű érzést, amit egy átalakított, személyiségükre szabott lakás okozott nekik. Nem a drága bútor, a divatos lámpa, vagy a barátnők által istenített padlóburkolat teszi ezt, hanem a tervezettség, a lakótérben uralkodó arányosságból eredő harmónia. Aki ezt megérti, az többé nem akarja amatőr módon, maga megtervezni a lakását, és arra is figyelmet fordít, hogy megtalálja azt a tervezőt, akivel jó az együttműködés, “azonos húron pendülnek”, éppen ezért a végeredmény is a lehető legjobb lesz.

A Google tel-avivi irodáinak egyike…

Számos cég vezetése rájött, hogy a munka eredményességét nagyban befolyásolja a környezet, ezért komoly figyelmet és pénzt fordítanak arra, hogy a lehető legkényelmesebb és inspirálóbb környezetet teremtsék a munkatársaiknak.

Nincs ez másként a lakásokkal sem: egy lakás, ahol jól érzi magát az ember, inspirálón hat ránk, a családtagjainkkal való viszonyunkat is erősen befolyásolja.

Ha egyre több ember igényli majd azt, hogy szakszerűen megtervezzék a lakását, egyre több jó lakás születik, és maguk a tervezők is egyre jobbak lesznek. Ma még nincs nagy presztizse a lakástervezésnek az építészek körében, de ez megváltozik, ha egyre igényesebb megrendelőkkel találkoznak és egyre inkább elválik, hogy ki a jó szakember és ki a közepes.

Mindehhez nyújtunk segítséget az évadzáró workshopunkkal, amelynek azért adtuk a

Kezdetben…

címet, hogy hangsúlyozzuk: most elsősorban azoknak szeretnénk segíteni, akik a környezetük jobbátételét szeretnék elkezdeni, de fogalmuk sincs miként tegyék ezt.

“Egy kellemes este, amin szórakoztatóan lehet tanulni és tájékozódni egy olyan világban, ami sokak számára a csapdákkal teli ismeretlen.”

A részvételi díj: 5000 forint (bruttó – ÁFA nélküli számla)

Jelentkezni lehet június 27-ig a következő e-mail címen:

workshop.mihaly.eva@gmail.com 

 

MentésMentésMentésMentés

MentésMentésMentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Comments Closed