„tövig” visszabontva – poroszsüveg boltozat felülről

A lakás kipucolva! A bontásnak vége. Minden fölösleges dolog elszállítva. Kemény munkával töltött két hét után kézfogással elbúcsúztam a bontó-brigádtól (pénzt is kaptak a kézfogáson túl…). Mindenkinek megköszöntem az igyekezetét – szerintem, nagyszerű munkát végeztek.

Persze, minden házban van valaki, aki ahelyett, hogy a saját problémájával foglalkozna, világháborús házmester módjára „feljelentget” – szívhezszóló levelet kaptam ma a közös képviselőtől, hogy 8 (!) napja nem visszük el a sittet a földszintről…

De a korábban és utánunk is ott hentergő bútorok nem zavarják az illetőt. Annak nincs gazdája, aki gondoskodna róla, hogy ne csúfítsa a bejáratot.

Három 8 köbméteres és egy 3 köbméteres konténer lett tele a zsákokkal, és a kazánba való faanyagot egy kis teherautóval két fordulóval szállították el.

Újramértem a felszabadított területet – megkezdődött a koncepció-terv felülvizsgálata.

A bontás során szembe kellett néznünk azzal a problémával, hogy a korábbi fürdőszoba légudvarra néző fala eredetileg is csak egy sor nagyméretű tégla volt (14 cm vastag), amit bizonyos helyeken 7 cm-es válaszfaltéglával pótoltak, ahol a nagyobb ablakot kisebbre cserélték.

Ez így, nyilvánvalóan nem maradhat, de a wc oldalán egy olyan tégla áthidalót találtunk, ami a szomszéd, azóta már befalazott ablaka felett végződik.

Hogy ne repedjen meg a fal a szomszédnál, megálltunk a bontással és kitámasztottuk a kritikus részt.

Jövő héten sorra jönnek a különböző szakemberek, hogy a pontosított tervnek megfelelően árat és időbeli ütemezést adjanak. Mindenki már fel van készítve egy hónapja arra, hogy kb. mikor kell belépjen, de azzal, hogy poroszsüveg boltozatú a födém, megfordult a technológiai sor – először a galéria lakatos-szerkezetét kell megcsinálni, aztán a gépészeti alapszerelést, majd az elektromos alapszerelést, utána jöhet a padló rétegrend és a vakolatjavítás.

A lakatossal megerősítjük a légudvar téglaboltozatát, hogy aztán újrafalazzuk és hőszigeteljük a légudvar felőli falat. Ugyanígy, az ablakok alatti vékonyabb falat is kiegészítjük bontott téglából, hogy minden hőhídat felszámoljunk.

parapetfal jelenleg

Comments Closed