A falak kijelölése kritikus pont egy belső átalakítás során, és teljesen másként zajlik, mint egy új építésnél, hiszen egy csomó meglévő, helyszíni adottsághoz kell alkalmazkodnunk és azokból kell kihozni a legtöbbet.

A mi esetünkben gipszkarton falakat az udvari traktusban, a gyerekszoba-, előszoba-, fürdőszobák-terének lehatárolására használunk.

Ami halál pontos kell legyen, az az előszoba két párhuzamos fala, derékszögben az előszoba és a nappali közti ajtósíkra. Ennek a kijelölése harmadik nekifutásra sikerült.

A gipszkartonozás ideje alatt minden nap legalább egyszer voltam a helyszínen, hogy ellenőrizzem azt, ami elkészült és segítsek kijelölni azt, ami még nem. Mire odaértem, már felrajzolták a betonra a válaszfalakat, de rövid ellenörzés után kiderült, hogy nem jól (a tervek 1:25-s léptékben ott voltak a helyszínen, természetesen). Az eltérés alapvető oka az volt, hogy nem jól választották meg a kiindulási pontot: a meglévő falakhoz viszonyították a derékszögeket, és miután a ház régi falai elég “csámpásak”, az előszoba azt a vonalat követte – hibásan. Miután kijelöltem a kiindulási pontot, már csak az volt a probléma, hogy nem volt megfelelő derákszögű eszközük, hogy az előszobafalak pontosan merőlegesek legyenek a nappaliba vezető ajtóra. Ez, sajnos elég általános probléma, és érdemes odafigyelni rá: a gipszkartonozás nem túl bonyolult munka, de jó szerszámok nélkül nem lesznek pontosak az illesztések és nem igaz az, hogy azt majd a festő eltünteti!

Visszabontandó!

Visszabontandó!

Minden munkafázis önmagában kell, hogy jó legyen, a hibák megoldását nem szabad áthárítani a következő szakmára, mert abból rettenetes dolgok származnak!

Repedések, amiket eltüntetni nem lehet, hőhidak, ahol a vas szerkezetet nem fedi a karton, ujjnyi a rés, amit csak a glett takar, majd megjelenik a páralecsapódásból kialakuló penészcsik…

Három hete kartonoznak, két pénteken kifizettem az elvégzett munka ellenértékét, most pénteken először,

az elszámolásnál megtagadtam a fizetést

– a pénz nálam volt, de a slampos munka miatt annyira feldühítettem magam, hogy azt mondtam: akkor fizetem ki, ha minden hibát kijavítanak! A végéhez közeledünk, elvileg ezen a pénteken már be kellett volna fejezni az egészet, hétfőre rendeltem a festőbrigádot. Szerencsére ők elég rugalmasak, mert most megint le kell mondjam őket, mert amíg nincs minden kijavítva, a kartonozás nincs befejezve rendesen, addig itt a festőknek nincs mit csinálniuk.

A villanyszerelők hétfőn reggel jöttek újra, hogy végre már befejezzék az alapszerelést, de nem sikerült, különösen, miután azt mondtam, hogy nemcsak a csöveknek, hanem az összes huzalnak a helyén kell lenni! Kartont a glettelés után nem bontunk!

A rémes nyárnak lassan vége, legalábbis remélem. Festés, nyílászárók, külső faljavítás, burkolás, asztalosmunkák – bőven van még előttünk az év végéig. De a minőséget akkor is megkövetelem, ha az egész áthúzódik 2018-ra.

MentésMentés

Comments Closed