Miközben a villanyszerelés meglehetős lassúsággal haladt, újra felhívtam a redőnyöst és az épületasztalost, az utcára néző ablakok miatt.

A nyugati tájolású utcai szobák erős napot kapnak, ami engem nem zavar, de lehet, hogy egyszer lesz valaki, akit igen.

Ha most nem helyettesítjük a rég eltűnt redőnyt, akkor később már sokkal nehezebb lesz, arról nem is beszélve, hogy ma már nem holmi pányvával huzigáluk a redőnyt, hanem elektromos meghajtással működtetjük, vagyis elektromos csatlakozást is ki kell építeni.

Az utcai ablakok fából lesznek, bár ez dupla költség, de tisztelem a régi homlokzatot annyira, hogy elveimmel ellentétesen, megadjam magam ebben a kérdésben. (Szerintem ugyanis, a műanyag ablak praktikusabb, nemcsak olcsóbb.)

Sokáig emésztettem magam ezért, mert a fa ablakok és a redőny az én számomra semmilyen pluszt tartalmat nem jelentenek, ezzel szemben jó félmilliós plusz költséget igen, amit sokkal értelmesebb dologra is fordíthatnék, de ennek az építkezésnek az elején megfogadtam, hogy a minőségi kivitelezés mindig mértékadó marad számomra, még akkor is, ha ez a minőség az adottságokhoz való alkalmazkodást jelenti ebben az esetben.

Az ablaktok külső díszítését restauráluk, és mázolás helyett fehér lazurt kap, ami látni engedi a fa textúráját – ha már egy vagyont költök fára, akkor láttassuk…

Az asztalosok csütörtökön sebészeti művelettel leválasztották a dupla gerébtokos ablak belső tokrészét.

Tonnányi mocsok szabadult ki.

A megmaradó tok letisztítása, restaurálása, impregnálása sem lesz egyszerű a három emeletnyi magasságban.

Mindenestre, hétfőn felkeresem a Szép Mesterségek szaküzletet, hogy a megfelelő anyagokat beszerezzem hozzá.

A jövő hét programja a kőművesek visszatérése, a faljavítások, az ablakok esetében az új ablakhoz a nyílás pontos kialakítása.

Ehhez, amennyire csak lehet a régi, bontott téglákat használjuk, amelyek az építkezés kezdetétől várják a padláson az újrahasznosítást.

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Comments Closed