forma-tartalom-egység

forma-tartalom-egység

A barátnőm elém tette a tervet : réges-régen vett romos parasztház helyére épülő szerény nyaraló a Balaton-felvidéken. Szigorú műemléki előírásoknak tesz eleget a külső – mintha a XVIII. században építették volna. Ezt talán meg is értem (na azért nem annyira, de fogjuk rá, hogy a falukép védelme érdekében így kell építeni), de azt semmiképp, hogy belül, miért kell egy sosem volt jó funkcionális elrendezést követni?

A tornácról egy 10,68 négyzetméteres előtérbe jutunk, ami semmire nem jó. Miután egy a padlástérbe vezető létraszerű lépcsőn átbukdácsoltunk, bejuthatunk egy 4,14 négyzetméteres konyhának csúfolt lukba, ahol az egyetlen ablak a szomszéd kertjére néző 60 cm széles és 35 cm magas (!) ablak, ami 180 cm magasságban kezdődik, hogy ki ne lásson az ember (a szomszédba tényleg nem is lenne célszerű). Mellette, a létra-lépcső túlsó oldalán lehet bejutni a zuhanyzó-mosdó-wc-blokkba. A ház két végén egy-egy 20 négyzetméteres szoba. A szobákba külön-külön is be lehet jutni a tornácról.

Azon túl, hogy a konyha borzalmas, nem értettem, hogy kinek-minek épül ez a ház?

Barátnőm nagymama, két felnőtt gyereke, azok családja, néhány barát pillanatok alatt megtöltheti a nyaralót. Csakhogy, ez a ház nem együttlétre való! Mit csinálunk egy nyaralóban, azon túl, hogy igyekszünk kint lenni a szabadban, a nagy kertben, lemenni a Balatonra…? Főzünk-eszünk és zuhanyozunk…A nagy előtér legfeljebb arra jó, hogy kerülgethetik egymást, vagy sorban állhatnak a wc előtt…

Amikor ránézek egy alaprajra, akkor látnom kell, hogy kik és hogyan fognak ott élni, még akkor is, ha csak időnként lesznek ott.

Erőss Tamás házában, valamikor régen

Erőss Tamás házában, valamikor régen

Valamikor, fiatal koromban, amikor még élt Erőss Tamás, voltunk a gyerekekkel Kékkúton. Az összes gyerek egy nagy szobában aludt, a felnőttek pedig késő éjszakáig ültek az asztal körül borozgatva.

A lakásnak is, de az ilyen hétvégi házaknak, nyaralóknak még inkább az étkező a lelke.

Konyha-étkező.

Teljesen fölöslegesek a hatalmas szobák, sokkal fontosabb, hogy legyen egy kényelmes konyha, ahonnan ki lehet látni a kertre, a tornácon üldögélőkkel is kapcsolatban maradhat az, aki az ételt készíti, és nagyon fontos, hogy legyen több wc-zuhanyzó, helye a mosógépnek, nagyobb hűtőszekrénynek.

A tetőtérbe kényelmes lépcsőn kell felmenni, ám az az alatti teret is ki lehet használni.

Erőss Tamás házában, valamikor régen...

Erőss Tamás házában, valamikor régen…

Ha már van magas-tető, akkor a központi térben érdemes összekötni a lentet és a fentet, vagyis, amikor megérkezem a lépcsőn, akkor le tudjak nézni a bejárati térbe…

Lent lehetnek a szülők, a tetőtérben pedig hancúrozhatnak a gyerekek… Nagy méretű szobákban összezárni papát-mamát-gyerekeket az nem pihenés, hanem rémálom!

Ha egy ház, bármilyen oknál fogva követi is a kétszáz évvel ezelőtti formát, azért nem kéne az életformát is az akkori idők szokásaihoz igazítani!

A barátnőm nyaralóját átterveztem, a méretezett skicceket elküldtem az építészének. Ha elkészül a módosított terv felteszem mindkettőt. Előtte-utána stílusban.

Comments Closed