avagy a jó lakás nem olyan, mint a szomszédé…

hálószoba - másként

A program:

Fiatal házaspár egy óvodás gyerekkel.
Figyelembe véve, hogy esetleg születik egy másik gyerek is az elkövetkezendő években, a gyerekszoba legyen nagy és napos. 
Berendezése állandóan változik, most egy kis gyerekágy és apró szekrények vannak, de ha születik egy testvér, akkor a gyerekek korának megfelelően növekvő bútorzatot is be kell tudjon fogadni.
A családi élet központja a konyha-étkező, és legyen egy térben a nappalival.
A fürdőszobában legyen kád, de a wc egy külön helyiségben.
Mivel el kell helyezni a cirkó-kazánt, és az semmiképp ne legyen a fürdőben, legyen egy olyan háztartási helyiség, ahol a kazán mellett a mosógép-szárítógép, felmosóvödör, partvis, porszívó, stb. elfér kényelmesen. 
A családnak nagy tárolóhelyiség kell, olyan garderobe, ahol a vasalódeszka kinyitva is maradhat.
A szülői hálónak nem kell nagynak lennie, de jó lenne egy munkasarkot is elhelyezni benne – ez egyébként, egyre elterjedtebb kívánság…
………………………………
eredeti alaprajz

eredeti alaprajz

A lakás:

Az eredeti alaprajzból, amit az ingatlanközvetítő készített, primitív volta ellenére azt ki lehetett venni, hogy a lakás két, erősen szétválasztott részből áll – az utcai fronton szobák, az udvarin a nagy előszoba, egy szoba, a konyha és a mellékhelyiségek vannak. A két rész közötti átjárás csak egyetlen ponton lehetséges. A vizes-stragok az előszoba és a fürdő határán vannak. Tájolás szempontjából a konyha-fürdő-kamra oldal északra néz, ennek megfelelően az udvari traktusban lévő szoba nyugatra egy nagy ablakkal, az utcai szobák pedig délre. A nagyobbikhoz egy elnyúló erkély is tartozik.
…………………….

A tervezés folyamata:

 
– fontosnak tartottam, hogy minél kisebb legyen a közlekedő-tér, és ami van, az mindkét oldalán a lehető legtöbb funkciót elégítse ki,
– mivel a nappali térbe egyetlen, 1 méteres nyíláson keresztül lehet bejutni, célszerűnek mutatkozott ennek a nyílásnak a folytatásába helyezni a közlekedőt, amiről a bejárattal szemben közelíthető meg a háztartási helyiség, így a ruhák ki-berakásánál is elég nagy hely van, a kazánnak bizonyosan van közeli kéménybekötése.
– a bejárati rész raktározási funcióját kissé csökkentettem azzal, hogy a WC mosdóját a szélső szekrény számlájára alakítottam ki, de e helyett a közlekedőből elérhető egy 70 cm mély kb. 1 méter széles raktár, ahová kabátokat is lehet akasztani, cipőket és táskákat is be lehet tenni, tehát a bejárat melletti egy kb. 120 cm magas “komód-szerű” fiókos szekrénnyel, tükörrel, és felső szekrénnyel szofisztikáltabb tárolóhely azért számos fontos funkciót vehet fel,
– a wc 148 cm hosszú és 80 cm széles, úgy, hogy ezen a méreten túli a kézmosó, éppen ezért egy befelé nyíló 75/210-es ajtó elfér úgy, hogy a pántolás mögött kell hagyni 5 cm-t, hogy az ajtó kinyiljon 90 fokban,
– ugyanilyen ajtón keresztül jutunk a fürdőszobába, az ajtóval szemben 160 cm széles pultos -szekrényes mosdó,
100×160-as kád,
– a szülői háló arányait azzal igyekeztem javítani, hogy az “ágyat” felemeltem egy dobogóra (alatta a “titkos” raktár), becsúsztattam a szoba mélyére, ugyanakkor az “előtérben” kényelmes otthoni munkahelyet lehet kialakítani, további, rengeteg tárolóval, 
– kétségtelen, a szülői hálót, ha nem is rögtön, de idővel, a helyre szabott bútorral lehet jól berendezni,
– a gyerekszoba kb. 3×4 méter, nagyon sokféleképpen bútorozható, ami elemi követelmény egy vagy két növekvő gyerek esetén,
– a nappali tér arányai akkor lesznek ideálisak, ha a bútorokat nem esetlegesen, ide-oda egy-egy fal elé helyezzük, hanem az ablaktalan 4.35 cm-es falra tesszük – később ide is egy jól megtervezett polcrendszer szükséges, a többi falra elegendő képeket tenni, illetve alacsony asztalkákat elhelyezni a kanapén, a fotelokon és egy nagy kárpitozott puffon kívül… a dohányzóasztal, mint olyan idejét múlta, a légutóbbi milánói bútorszalonon is hatalmas puffokat láttam, amire rá lehet lenni tálcát, de rá is lehet ülni,
– a konyha két egymással párhuzamos bútorsorból áll, a fal felőli oldalon a garderobe mellett kezdődik egy kamaraszekrénnyel (kihúzható rácsos tároló), utána egy beépített hűtővel, majd sütő-mikró és fiókos, magas szekrénnyel, majd pedig a zölddel jelölt rész a munkapult, így a lehető legkevesebbet kell szaladgálni a konyhában. 
Mivel a garderobe 60+80+40+10= 190 cm helyet foglal el 545 széles falon, a konyha szélessége 355,
– a térbe állított munkapult 175 magassága 93 cm két alacsony bárszékkel a főzőrésszel szemben, 
– a 90/180-as asztal elmozdítható és tovább hosszabbítható nagy családi eseményekkor,
– a padlóburkolat 40/40 hidegburkolat – alatta vizes padlófűtés radiátorok helyett, illetve hajópadló a szobákban, padlóba sűllyesztett radiátorral a nappaliban, illetve lapradiátorokkal a hálóban és a gyerekszobában. 
A fürdőben van még egy törölközőszárító radiátor is a kád mellett.
– a garderobe egyik oldalán 60 cm, a másikon 40 cm mély szekrények, az előbbi akasztós, az utóbbi fiókos és polcos.
 
A skicc, ami funkcionális rendet volt hivatva tisztázni a megadott méretek alapján, mérethelyesen 1:50 léptékben készült. 
vazlat
A funkcionális elrendezés logikáján túlmenően rendkívül fontos, hogy jó arányú, kapcsolt terek jöjjenek létre. Az előszobából a nappali irányába a természetes fény felé megyünk – ez orientációs igény, ezért a szobákat és fürdőszobát összekötő folyosó zig-zagoktól mentes egy síkban lévő ajtókból áll. Hol bejárati, hol szekrény-ajtók, amelyek színben, formában egy nagy felületként kell megjelenjenek.

A garderobe méretei ellenére is úgy igyekszik meghúzódni a sarokban, hogy ne rombolja a konyha-étkező-nappali térkapcsolatot – a konyhában tevékenykedő átlássa a teret, és közben még a külvilágtól se legyen elzárva. Másfelől viszont a kapcsolt tér még nagyobbnak tűnik azáltal, hogy belátható a konyha sarkától a szalon belső sarkáig az átlós irány.

A hely adottságaiból következett, de az elnyúló háló valójában két szoba-funkciót tud ellátni, ami egy 3-4 tagú család esetén kifejezetten előny. A konvenciókból való kilépést az jelenti, hogy a bútorok elrendezése nem szokványos, de ki mondta, hogy az, amit megszoktunk, az valóban a legjobb megoldás?

Ha szeretnél többet tudni a lakástervezésről, jelentkezz a workshopok valamelyikére!

Comments Closed