A háztartási helyiség nem ismeretlen fogalom Magyarországon, de általában családi házaknál tűnik fel az alaprajzon.

Ugyanakkor a városi, társasházi (régebben lakótelepi) lakásokban még mindig a fürdőszobába tervezik a mosógépet, és a szárítógéppel nem is kalkulálnak.

Pedig a XXI. század második évtizedében ez több, mint hiba!

Számtalan kutatás eredményeképpen tudjuk, hogy a családon belüli munkamegosztás lényeges eleme a háztartások gépesítése – a férfiak részvétele a házimunkákban nő (egy-egy gombot ők is meg tudnak nyomni, ha az ember lánya türelemmel elmagyarázza nekik), illetve ennek a részvételnek és magának a gépesítésnek köszönhetően a dolgozó, hivatásukban sikeres nők túlterheltsége csökken, ami a családi élet, a házastársi kapcsolat, a gyerekekre szánható idő növekedése miatt is kedvező fordulat.

Megjegyzem, hogy amikor konkrét forrást kerestem a háztartás gépesítési foka és a háztartási munka családon belüli megosztása közötti összefüggésre, magyar forrást alig találtam, holott ez évtizedek óta ismert, különösen az amerikai, feminista szakirodalomban.

kertes családi ház háztartási helyisége

Ahogy nőtt a háztartások gépesítése, úgy tehette meg egyre több nő, hogy értelmesebb munkát végezzen, mint a mosogatás, vagy a mosás, takarítás.

divatos megoldás

Ugyanennek a folyamatnak lényeges eleme az elektromos készülékek elterjedése, mert ezek, a maguk elektronikájával minden korábbinál jobban szabályozhatók, időzíthetők, automatizálhatók.

Tehát, amikor a magam részéről, ahol csak tehetem, kihajítom a gázt, mint energiaforrást, és egyre több háztartási munkát elektromos gépekre terelek, az egyre „okosabb lakás” felé teszek lépéseket.

leagább egy szekrény…

A szárítógépnek a lakás állagmegörzésének szempontjából is igen fontos a szerepe, mert különösen télen, rengeteg lakásban azért nő meg drasztikusan a páratartalom, ennek következtében a lehülő felületeken a páralecsapódás és a penészesedés, mert valahol ott ténfereg egy ruhaszárító állvány, teli, lassan száradó ruhával, aminek egy részét aztán vasalni is kell.

Hová tegyük a vasalódeszkát, a létrát, a porszívót és a felmosóvödröt?

Aki valaha takarított már lakást, az tudja, hogy ezek fontos eszközök, de célszerű tárolásuk sokhelyütt nem megoldott, ebből következően esetlegesen vannak valahol a lakásban.

Sokan azért ragaszkodnak még ma is a kamrához,  nem mintha sonkáknak, kolbászoknak és egész télre való befőtteknek kellene a hely, hanem  mert oda el lehet súvasztani ezeket a dekorációnak nem alkalmas kellékeket.

A probléma megoldása pedig sokkal inkább egy önálló háztartási helyiség, vagy legalább szekrény, ahová pontosan megtervezzük az összes, lakásfenntartáshoz szükséges kellék adekvát helyét. Tapasztalatból tudom, hogy a legkisebb lakásba is be lehet tervezni akkor, ha szem előtt tartjuk ezt a szempontot.

 

Comments Closed