svéd funkcionalitás és esztétika

A “Lakás másként” rovatban szavakban fogalmazom meg, amit fontosnak tartok egy-egy dologról a lakásban, mert szerintem, így, helyiségekre bontva is a közvetlen környezetünk roppant izgalmas téma:

az előszoba

Megvallom őszintén, az elmúlt nyárig nem sokra becsültem az előszobát – Izraelben a zárt lépcsőházból egyenesen a közösségi térbe, a nappali-étkező-konyha-komplexbe „zuhanunk” bele.

Bár én többször próbáltam egyfajta belépőt kreálni, tükörrel, szekrénykével, ahová le lehet tenni a kulcsokat, a napszemüveget, a postát, az éppen használatos cipőket, táskát, de őszintén szólva ez a gondolat nem különösebben ragadta meg az izraelieket.

Mint minden, ez is mentalitás, kultúra és éghajlatfüggő funkcionális kérdés.

Hagyományosan az izraeliek nem veszik le a cipőjüket a bejáratnál, mert az egész lakásra jellemző „hidegburkolatot” sűrűn felmossák. Kabátot az év nagy részében nem hordanak… Számukra sokkal fontosabb a lakás tereinek nyitottsága, és ha van is valami „belépő” – többnyire csak a családi házaknál, ahol nem a zárt lépcsőházból nyitnak a lakásba – annak nincs különösebben nagy jelentősége.

tipikus izraeli nappali – könnyen felmosható padlóval

Nyáron Stockholmban voltam egy barátnőmnél és ott értettem meg igazán az előszoba fontosságát: az éghajlat miatt itt sokkal nagyobb jelentősége van annak, hogy hová tesszük a nedves cipőket, a kabátokat, a sapkákat, kesztyűket.

a sapkás-kesztyűs komód

A barátnőm lakásának előszobája mintapéldája  a funkcionalitás és az esztétika harmóniájának: ahogy belépünk, a tekintetünk a kis, fiókos szekrényke feletti kerek tükörre esik, alatta fonott kosárka a kulcsoknak.

Az ajtó háta mögött vannak a vállfára akasztott kabátok, alatta a cipők, de van hely a kosaraknak, táskáknak és az esernyőknek is.

Az ajtó mellett egy cipősláda, amire kényelmesen le lehet ülni, amikor cipőt cserélünk.

Mielőtt a nappaliba lépnénk, jobbra egy komód – a sok-sok sapkának, sálnak, kesztyűnek, felette a polcokon utazások emlékképei.

Na és persze, az elmaradhatatlan növények… ebben a természetve ágyazott, kertvárosi, társasházi lakásban láttam először úgy szobanövényeket, hogy azok szerves részei voltak a berendezésnek, ott voltak, ahol éppen lenniük kellett, még az előszobában, vagy a fürdőben is, nem tolakodóan, hanem a „helyükön”.

A stockholmi előszoba bútorai egyszerűségükben izlésesek – jó ide megérkezni.

Persze, egy tervező sosem akarja lemásolni egy más kultúra téralakítási megoldásait, de tanulni érdemes belőlük, hasznosítani lehet azt, ami a mi viszonyainkra is igaz.

A lakótelepi lakások egy méter széles előszobái semmire nem jók, csak közlekedők, amelyek inkább elválasztják a helyiségeket, mintsem összekötik. A falra szerelt fogas, amire egy rendes kabátot felakasztani vétek…

Ezzel szemben a régi, polgári lakások előszobái sokszor túlméretezetettek, nagy bútorok szállítására alkalmas széles ajtókkal, egy lakótelepi lakás szobájának nagyságával vetekedő négyzetméterben…

Gondos tervezéssel, minden probléma megoldható: olykor a lakótelepi előszobát célszerű összenyitni a nappalival és a megnövekedett térben már nagyobb esély van arra, a bejárat közelében megoldjuk a „megérkezés” funkcióit.

cipőszekrény a lépcsők alatt

A nagy alapterületű, polgári lakások előszobáiból könnyebb jól berendezett előszobát tervezni, még akkor is, ha az előszoba területéből itt-ott elveszünk, például a szomszédos fürdőszobák vagy a háztartási helyiség javára.

A nagyon kicsi, lényegében egyterű, stúdiólakásokban is meg lehet oldani a „megérkezés” funkciót, legfeljebb nem a legszokványosabb módon: az „én váramban” a lépcsők rejtik a cipőket, a saját kabátaim a galériára vezető lépcsők alatt vannak, a vendégek kabátait pedig a háztartási helyiségben lévő vállfákra lehet feltenni, mert ha éppen vendégek jönnek, akkor nem mosok.

A lényeg, hogy az előszoba, előtér, belépő olyan kellemes érzést keltsen, amilyet maga a lakás – a funkcionalitás elsődlegessége mellett adjon ízelítőt abból, hogy mire számíthatunk a lakás többi terében.

 

 

Comments Closed