A legutóbbi workshopon felmerült egy kérdés: miként lehet kellemes-kényelmes-jó lakást kialakítani egy pincében?

Lehet egyáltalán?

Egy budapesti kerület családiházas övezetében a meglévő földszint és emeleti szint a fiatal házaspárnak és a gyerekeiknek elég, de ahhoz túl kicsi, hogy a mama is együtt lakjon velük. Viszont van egy alapjaiban jól megépített, száraz pinceszintjük, három oldalról ablakokkal, ahol bőven lenne hely egy konyha-étkező-nappali-hálószoba-fürdőszoba-háztartási helyiségből álló, önálló lakóegység kialakítására.

tipikus londoni sorház szuterénnel

tipikus londoni sorház alagsori szinttel

Attól függően, hogy a padlószint milyen viszonyban van a környező talajszinttel, beszélünk pincéről, alagsorról, földszintről, magasföldszintről. Hivatalos megfogalmazással:

Pinceszinti helyiség, helyiségcsoport: amelynek padlószintje több mint 0,70 m-rel kerül a terepcsatlakozás alá.

Alagsori helyiség, helyiségcsoport: amelynek a padlószintje bárhol legfeljebb 0,70 m-rel kerül a terepcsatlakozás alá.

Földszinti helyiség, helyiségcsoport: amelynek padlószintje sehol sem kerül a csatlakozó terepszint alá.

Magasföldszint az, amelynek padlószintje néhány lépcsőfokkal magasabb a környező talajszinthez képest.

Persze ezek nem teljesen “tiszta” fogalmak, hiszen például egy hegyoldalban lehet olyan szint, ami falainak nagy része teljesen földdel van körülvéve, de az egyik oldalon a terepből adódóan a padlóig teljesen szabad. Sok esetben a magasföldszintet az alagsorral kombinálva hoznak létre két hasznos épületszintet, ahogy ezt a nyitóképen is látjuk, a londoni sorházak egyik jellegzetes darabján.

A viktoriánus sorházak csodás példákat adnak az utcaszint alatti területek hasznosítására.

viktoriánus sorház szintjei felújítás után

viktoriánus sorház szintjei felújítás után

Ez a példa írányadó lehet a budapesti családiházban megoldandó problémához:  a járdához képest hat lépcsővel jutunk a bejárathoz, ellenben a kert az ez alatti szinthez kapcsolódik. Vagyis, ha már van egy pincénk, ami a jelenlegi talajszinthez képest valamennyire “kibújik a földből”, kertészeti eszközökkel itt-ott “földszintesíthetjük”.

kertkapcsolatos pinceszinti lakás

a lakáshoz tartozó terasz

Azokat a részeket, amelyek továbbra is a földben lesznek, jól le kell szigetelni talajnedvesség ellen, az esővizet szakszerűen el kell vezetni a falaktól, és annyi fényt bejuttatni, amennyit csak lehet az ablakokon keresztül és máris van egy nagyszerű lakásunk, aminek a hőtároló képessége kitűnő: nyáron hűvös, télen meleg.

Ha kizárjuk a pincelakás fogalomhoz tapadó negatív előítéleteket és arra koncentrálunk, hogy melyek egy kellemes lakás ismérvei – fény, száraz falak, jó kertkapcsolat – máris nagyszerű, egyedi megoldásokat találhatunk.

Mint ahogy egy korábbi cikkemben már írtam, időnként túl kell lépnünk a konvenciókon ahhoz, a valós problémákra jó válaszokat kapjunk.

Ha nem tudod eldönteni mitévő légy – kérdezz!

Küldj e-mailt, kérj időpontot egyéni tanácsadásra: 

workshop.mihaly.eva@gmail.com

 

Comments Closed