A jó lakás tükrözi a benne lakó életvitelét, személyiségét.

Erre nagyszerű példa a következő fotó-sorozat, amely egy kijevi ügyvéd lakásáról készült.

Mindezek alapján igyekszem megfogalmazni, hogy milyen ember lehet a lakás tulajdonosa.

Valójában a tervezés során egy fordított folyamat zajlik: ismerjük a megrendelőt – jól kell ismernünk ahhoz, hogy neki való lakást tervezzünk.

Ez a 100 négyzetméteres lakás árulkodik arról, hogy egy jól szituált egyedülálló pasi lakja, akinek bizonyára vannak alkalmi partnerei, de huzamosabban nem él vele senki – és erről nem csupán a garderobe-szekrény árulkodik. Sokkal inkább a teljesen átlátható tér, amely nem takarja a hálószobát sem, de diszkrét függöny választja el a hálóból nyíló dolgozót – az elfoglalt ügyvéd korán kelő ember lehet, aki a kévéja mellett már olvassa az e-mailjeit, de az éppen nála alvó partnerét nem akarja zavarni, behúzza a függönyt…

Nagyon szép a három nagy ablakkal meghatározott traktus: az étkező-konyha, a nappali kanapés rész és az átlátszó üveggel leválasztott háló-garderobe. Itt is nyilvánvaló, hogy a függesztett fotel a kilátáshoz közel a házigazdát szolgálja, aki azért elég gyakran fogad vendégeket, nemcsak egy italra, hanem többnyire vacsorára. Egy jól menő ügyvédnél ez a networking része…

Roppant elegáns a konyhapult, ahogy el is választja, mégis összeköti a konyha terét a nappalival.

Terasz nincs, ami akár hiányossága is lehetne ennek a lakásnak, de a zöld növényekkel komponált válaszfal mégis becsempészi a természetet ebbe az alapvetően ipari hangulatú miliőbe.

A kanapé nem annyira ücsörgésre, mint heverészésre, közös mozizásra alkalmas.

A lakás nyilvánvaló kényelme mellett feltétlenül közölni kívánja a belépővel, hogy a tulajdonos nem szimplán egy ukrajnai, vagy kijevi ügyvéd, hanem a globális világ polgára, lakása lehetne akár New-Yorkban is, semmivel nem marad el a nyugati, értelmiségi, trendi izléstől. Nincsenek benne újgazdag túlzások, a felkapaszkodottak átlátszó igyekezete megmutatni, hogy vitték valamire, ugyanakkor értő szemek azonnak észreveszik a lakás kialakításába befektetett szellemiséget és pénzt, nemkülönben.

Az óriás mértű ágy különleges hangsúlyt kap azzal, hogy egy üvegfal mögött van a nappaliból nézve – nem takarni, hanem kirakatba rakni akarták. Sikeres emberek szeretik hangsúlyozni az intenzív szexuális életüket, amely mintegy része a rendkívüli képességeiknek.

Az anyagok, a színek megválasztása is egyfajta férfias divatot jelenít meg – szürke, fekete, a tégla terakotta színe, illetve a parkett és a falburkolat barnája, decens elegáncia, amibe játékosan vegyül a sárga, illetve a bejárati-étkező traktusban a piros, éppen csak annyi, mint egy jó csokoládéban a chili.

Minden nagyvonalúan méretezett – a fürdőszoba is. Hogy ez mennyire praktikus, vagy mennyire IN – hagyjuk ezt az egyéni izlés körében. Az elég nyilvánvaló, hogy az ügyvéd úr nem feltétlenül maga takarít…

Mivel az elegáns fürdőben nincs mosógép, feltételezhető, hogy az előszobából nyíló helyiség, amelyet fekete falak határolnak, maga a háztartási helyiség.

Comments Closed