„Markáns kalandot éltem át: a lányom, két unokámmal másfél hónapot töltött Magyarországon.”

A hosszú repülőutat követő éjszakát “én váram”-ban töltötte a négytagú család – szülők, gyerekek megtalálták a maguk kényelmes helyét. Én felmentem a mamám jövendő, de máig nem teljesen kész lakásába – mindenesetre, nagyon jó ez a fajta rokoni közelség. Kár, hogy a lányom nem itt tudott lakást venni, de később, talán ez is megoldódik…

belső kert Pécs belvárosában

belső kert Pécs belvárosában

Másnap dél körül elhoztuk a bérelt autót és elindultunk Pécsre. Mivel a mamám pécsi, kétszobás kis lakását nem akartuk feldúlni, előre lefoglaltam egy tündéri lakást a Szent Mór utca 3-ban, a “városfalon belül”.

Az interneten keresgéltem, és még áprilisban, három hónappal a lányom érkezése előtt személyesen is felmértem a lehetőségeket Pécsett. Az airbnb hálózaton kb. 150 kiadó lakás van a városban. Próbaképpen kivettem egy éjszakára az egyik lakást egy Dévényi Sándor tervezte házban – tündéri házigazdák, csodás belső kertre néző ablakok, de két gyerekkel mégis kicsi ahhoz, hogy kényelmes legyen. A házigazdáim rögtön javasoltak egy pár házzal arrébb lévő ismerősüket – így jutottam a Szent Mór utcai lakás tulajdonosához.

Mindkét lakás a maga nemében, a házigazdák kedvességével, rugalmasságával – igazán magas szinvonalú szolgáltatást nyújt. A Dévényi-ház agyrém alaprajzából a tulajdonosok kihozták, amit lehetett, egy kis belső átalakítással, a Szent Mór utcai ház pedig, ami egy régi épület bővítésével kialakított társasház, remek példája annak, hogy gondos tervezéssel mit lehet produkálni. Utóbbit lefoglaltam azonnal, mert a naptárból látszott, hogy igen népszerű hely. A tulajdonos nem titkolta, hogy évi 85 %-os kihasználtsággal dolgozik, ami azt jelenti, hogy a pécsi szállodák tanulhatnának tőle vendégfogadást.

Pécs - a nyári Király utca

Pécs – a nyári Király utca

Egyelőre a szállodák, az airbnb felfutását csak irígylik, állami beavatkozásért siránkoznak, holott ami most történik ezen a téren, azt áldásnak kellene tekinteni. Az első pécsi vendéglátóim fiatal pár, kisgyerekekkel, ez a keresetkiegészítés teszi lehetővé, hogy Pécsen maradtak, az oda utazóknak pedig azt a nagyszerű élményt, ami az ilyen családias légkörből fakad. Ahol a lányomék megszálltak végül, olyan hely, olyan vendéglátással, ami arra ösztönzi a turistát, hogy visszavágyjon Pécsre.  Tavaly egy konferencia miatt a régi Pannonia szállodában, ma Palatinusnak hívják, ha jól tudom, laktam két napot, de nem vágyom vissza – a személyzet avitt stílusa, az ósdi berendezés inkább taszított, mintsem azt sugallta volna, hogy jó itt lenni, gyere máskor  is.

IMG_4692

A turizmus, mint minden más is az életünkben, drasztikus változáson megy át. Az airbnb-s lakások lehetővé teszik, hogy olyan emberek, főként családok, megengedhessék maguknak, hogy utazzanak, akik eddig nem nagyon tették meg. A lányomhoz hasonló családosok úgy tudnak más országokba ellátogatni, más kultúrákat megismerni, hogy nem kell lemondjanak az életük sajátos, megszokott elemeiről – lehet továbbra is családi vacsorákat főzni, játszótéren csúszni-mászni, strandra menni, aztán kimosni a piszkos ruhát a mosógépben… Mintha az otthont újrabútorozva találnák meg a világ egy másik pontján…

folytatása következik…

Comments Closed