Az egyik workshop-résztvevő konkrét probléma előtt állt és meghívott egy belvárosi aprócska lakás megtekintésére – potenciálfelmérés: mit lehet ebből kihozni?

fullsizeoutput_477A lakás elég borzalmasan nézett ki, az alapterülete is kicsi (29 nm), a belmagassága is alacsony, ráadásul az előszoba-konyha-fürdő belmagassága más, mint a szobáé.

Egy 5 emeletes ház valamikori mosókonyhája lehetett eredetileg a cselédlépcsővel megközelíthetően a padlásszinten, de éppen ezért a hely adottságai kedvezőek: nyugati, világos-napos, méretéhez képest nagy ablakokkal.

A kérdés nem az, hogy érdemes rá költeni, hanem, hogy mennyit?

Amikor a tulajdonos megkapta az átalakítási vázlatot, az első megjegyzése az volt, hogy nem tudja, lesz-e elég pénze ezt megvalósítani…

A válaszom az volt, hogy fürdőszobát, konyhát, bútorokat, padlóburkolatot mindenképp ki kell cserélni, hogy egyáltalán lakható legyen, a különbség az én javaslatom és a “megszokott” térkapcsolatok között csak annyi, hogy némi tudással és szellemi energiával ezeket a dolgokat igyekeztem a kor követelményei szerint és praktikusan csoportosítani úgy, hogy mindennek legyen helye, ugyanakkor kellemes térérzete alakuljon ki a lakásban tartozkodóknak.

img_1475

Jelenleg a “szokásos módon” közlekedők szabdalják ezt a pici lakást is…

Mivel nem különösen nagy a belmagasság (H=265) és egyetlen szoba van, a háló-részt minimálisan tudtam csak felemelni (H=133), de ez is nagyon fontos a térszervezés szempontjából, mert az ágy alatt jelentős tárolási felületet tudok biztosítani anélkül, hogy a megmaradó teret szekrényekkel túlterhelném. Lényegében a tűzfal mentén egy zárt sávban oldottam meg a fürdő, a háló és a tárolás funkcióját, hogy a fennmaradó területet egybenyitva egy átlátható konyha-étkező-nappali tér alakulhasson ki.

almassy-ter-3-meglevo-allapot

A fürdő szintjét két 19 cm magas lépcsővel felemeltem (38 cm burkolt magasság), így bárhol is van a strang – feltárás nélkül ezt pillanatnyilag nem tudjuk megállapítani – a wc lefolyóját el tudjuk vezetni.

85 x 120-as épített zuhany (70 cm hosszú padlóösszefolyóval és üvegkabinnal) mellette beépített víztartályos függesztett wc, úgy, hogy a tartályt “befaragjuk” a konyha-fürdő falba, csak a tartály magasságáig bontva egy nyílást a falba, így a tartály stabilitását is biztosítjuk. A konyha felől a tartályt ytonggal beburkoljuk, és az oszlop végéig a tartály fölött egy mélyedést képzünk, az étkezőasztal felett kialakított álmennyezet széléig. A jelenlegi közlekedő terét az oszlopnál lezárjuk, és az így képződött 66 cm széles nyílásban lehet egy mosdó, ami alatt a helyre beépített szekrény felette nagy tükör. A szemközti falon a mélyedésben egy pipereszekrény, mellette az elektromos törölközőszárító radiátor. Mivel a fürdő padlószintjét megemeltük, megtehetjük, hogy a zuhany ne csupán a lefolyó irányában lejtsen, hanem 5 cm-el alacsonyabb is legyen, így bármilyen sok vízzel zuhanyozik valaki, nem áll fenn a veszély, hogy kiárad a fürdőszoba…

almassy-ter-3-javaslat

A konyhán kívül még egy vizes pont van: a háztartási szekrényé, amiben ott a mosógép és a szárító (célszerű egyesített gépet venni ilyen kis lakásba, így a gép felett még a szennyesruha-tároló is elfér). Mellette egy szekrény a kabátoknak. Mindkét szekrényt előnyös lenne csak a feltétlenül szükséges magasságig felvinni (180 cm a padlótól), így nem zárná le a teret, a teteje pedig amolyan “éjjeliszekrény” funkciót is betölthetne az ágy mellett.
Az ágy alatt garderobe, tolóajtóval, ami a fém vázszerkezet előtt van, felső LED-szalag világítással. Az ágy “padlószintje” (zártszelvényen OSB, amit egy 3 cm vastag szivacs szegecselt kárpitozással) 133 cm amire csak egy max. 15 cm vastag matrac kerül. Vagyis az ágy kb. 150 cm magasan van, oldalról 180 cm magasságig zártan (az ágyneműt eltakarva).
A lépcsőfokok és a pihenők tömbösített bükkfa borításúak, a többi padló – hidegburkolat, mert alatta elektromos padlófűtés (DEVI) van. Természetesen, a nappali leülős részén egy nagy szőnyeggel hatásában is meleget tudunk kelteni, bár a padlófűtés nagyszerűsége éppen abban áll, hogy télen meleg, nyáron kellően hűs, és persze könnyen takarítható.
A konyha a jelenlegi, teljes falhosszon: a mosogatótól balra a szemetes, jobbra a mosogatógép, aztán a tűzhely, alatta célszerű egyesített sütő+mikro amely 46 cm magas, vagyis alatta még egy 30 cm mély fiók is elfér az edényeknek. A fal mellett hűtőszekrény.

Bár mostanában nem divat a konyhában felső szekrényeket csinálni, ebben a konyhában a korlátozott méretek miatt szükséges. A tűzhely felett legalább 70 cm széles páraelszívó, annak mindkét oldalán felső szekrények, tányéroknak a mosogató feletti részen és száraz élelmiszernek a hűtő felett. Poharaknak bögréknek alkalmas helyet lehet kialakítani a wc-tartály feletti mélyedésben az étkező felől. Régen, a konyhai étkezőasztaloknak volt egy-két fiókja az evőeszközök számára – rendkívül hasznos dolog, itt nagyon jót tenne egy ilyen asztal 100×120-as méretben.

A lakásba lépő számára az első látvány az étkező és a korábbi szoba felé kibontakozó tér. Az ajtó mellett egy kis, falra szerelhető szekrényke a kulcsoknak, szemüvegnek,  a nappaliban alacsony bútorok, a két ablakot összekötő “pad”, ami a speciális kanapé melletti lerakóhely – dohányzóasztalra nincs szükség. A térben két apróbb fiókos szekrényke van és egy nagy, falra szerelhető TV.

Az ablakok: A1, A2, A3 a függőfolyosóra nyíló ablakok, ezért megosztanám őket és az alsó harmadukban fix részt, a felső kétharmadukban bukó-nyíló részt tennék. Az A4 fürdőszobai ablakot kiszélesíteném és bukóablakot szerelnék oda. Függöny helyett én a savmart hőszigetelt üveget praktikusabbnak tartom itt is.

Mivel a fűtés elektromos padlófűtés, és minden más is villannyal működik, a gázórát le kellene szereltetni, és a villanyóra kapacitását felbővítve ki kellene helyezni a folyosóra (ELMŰ előírás, és ésszerű is). A biztosítéktáblát és az internet-bekötést a kulcsos szekrényke fölé egy erre a célra kialakított szekrényben kellene elhelyezni, előlapja lehet tükör is egyben. Az alacsony belmagasság miatt kicsit problematikus a fürdőben elhelyezni a boylert, látványnak is elég ronda lenne, ezért én a galéria 95 cm-es része alá tenném: 80 literes Ariston szépen elfér, ha a bekötő vezetékeket mellé helyezik el (értelmes vízvezetékszerelő kell, aki nem csak azt tudja, ahogy szokta csinálni…)

A plafon különböző magasságát a nyitott térben egy az étkező fölötti álmenyezettel tenném értelmessé. Világítás: 4 LED tálca az étkező feletti álmenyezetben, ez adja a fő fényforrást. A nappaliban dugaljakról működő állólámpa és asztali lámpa, a konyhában a felső szekrények aljára szerelt LED-szalag. A fürdőben a tükör fölött egy 60×60-os LED tálca.
Ütemezés:
– a beépítendő részeket, alapszerelést mindenképp egy ütemben kell megcsinálni,
– az asztalosmunkák és a berendezési tárgyak halaszthatók valamivel későbbre, de ahhoz, hogy ki lehessen adni bérbe, be kell fejezni, viszont a befektetett összeg sokkal magasabb kamatot hoz, mint bármely banki befektetés, ezért még bizonyos kölcsön felvételét is érdemes megvizsgálni a befejezéshez szükséges összeg kiegészítéséhez.

Comments Closed