Hová tűntek a csövek, a boyler, a fűtés?

– kérdezte az egyik hozzászóló az indexen. Ezért, most a lakások gépészeti részéről írok egy kicsit részletesebben.

Az orbitális gázcső, amit nem tudtam kiiktatni...

Az orbitális gázcső, amit nem tudtam kiiktatni… mert fővezeték.

Ahová beteszem a lábam, ott nem csak a falak omlanak le, hanem a gázcsövek is eltűnnek, mert kiirtom a lakásból a gázt. Ezt nyugodtan lehet az én mániámnak betudni, bár nem abból fakad, hogy bizonyos időkben a zsidókat elgázosították…

Nekem is volt gáztűzhelyem kezdetben, gázkonvektorral fűtöttük az első lakásunkat, Budapesten, gázboylerral melegítettünk vizet és padlóra állított WC-csésze volt a fürdőszobában. Csakhogy azóta eltelt csaknem 40 év, és a technika fejlődött, a lakás gépészeti berendezéseiben kiváltképp.

A gázkonvektoros fűtés az egyik legrosszabb hatásfokú, olyan mint egy vaskályha, ami 60%-ban a külső levegőt fűti. Olcsó? Talán igen, de saját tapasztalatomból tudom, hogy míg a konvektor közvetlen közelében meleg van, a szoba távolabbi részén már nem annyira, és a meleg levegő szépen felszáll – a plafon alatt gyűlik össze, már ami nem megy ki a falnyíláson az égéstermékekkel együtt. Egy 4,5 méter belmagasságú térben, a levegő fűtése azt eredményezi, hogy lent még mindig hideg van, amikor a galérián már bugyira kell vetkőzni a hőségtől.Vagyis a használati értéke is alacsony.

de ezt a borzalmat sikerült leszereltetni...

de ezt a borzalmat sikerült leszereltetni…

Ezért egy ilyen belmagasságú térben egyértelműen a padlófűtés jöhet szóba, mint hatékony fűtési módszer. Lehet ezt gázról üzemeltetett vízcirkulációval is megoldani, de a padlóburkolat alatti vízkeringetés azt a veszélyt hordozza magában, hogy a csövekben lerakódik a vízkő, és bármi más meghibásodás esetén durva bontás szükséges. Ha viszont elektromos fűtőszálakkal dolgozunk, akkor a szükséges padlóvastagság is csökken, és csak a betonozáskor kell vigyázni, hogy ne szakadjon meg az elektromos kapcsolat, utána évtizedekig nincs vele probléma. Akkor kapcsolom be egy mozdulattal, amikor szükségem van rá, az egyéni igényeimhez alkalmazkodóan szabályozható a hőfok, a napszak, amikor intenzívebben van szükségem a fűtésre, és amikor nem vagyok otthon, akkor kisebb hőfokon üzemel.  Vagyis a használati értéke igen magas. Drága? Ahogy vesszük. Ha a szomszédaim gáz és villanyszámláját összeadom, akkor nem feltétlenül, ha pedig a kényelmi faktort is figyelembe veszem, akkor biztos, hogy nem.Az elektromos energia, a technológia jelenlegi állása szerint a legflexibilisebb forrás, és arra az időre is alkalmas rendszer, amikor a házakra komplett nap és szélerőműveket szerelnek az eszközeikkel jól gazdálkodó közösségek. A mi házunk tetején ragyogó napelemes rendszert lehetne üzemeltetni, helyben megtermelni az energiaforrás jelentős részét.

Az elektromos konyhai eszközök a legjobban szabályozhatók, leginkább szolgálják azt az elvet, hogy minél kisebb fáradtsággal minél tisztábban tartani az otthonunkat, minél könnyebben végezni a háztartási munkákat, és ezzel több időt nyerni értelmes dolgokra, mint a családtagokkal való együttlét, tanulás, esetleg otthoni, pénzkereső munka. Az elektromos készülékek jól szabályozhatók,  az elektronikusan, akár távvezérelt, „okos ház” alkotó elemei.

Tehát elég sok racionális érvet tudok felsorakoztatni azelőtt, hogy azt mondanám: mellesleg, a lakásban rohangáló gázcsövek és kiküszöbölhetők.

Rejtett tartályos wc és törölköző-szárító, patronos radiátor

Rejtett tartályos wc és törölköző-szárító, patronos radiátor

A távfűtést sem azért nem szeretem, mert csöveket kell kerülgetni a lakásbelsőben, hanem azért, mert nem az egyéni igényeknek megfelelően működik, ezért az esetek többségében pazarló, miközben a személyes igényeket sem fedi le. Sosem felejtem azt, hogy egész gyerekkoromban nyitott ablaknál aludtam, a legvadabb teleken is, miközben a távfűtés ontotta a meleget, ugyanakkor, szegény, idős mamám, sokszor fázik, amikor még nincs fűtésszezon, ám az időjárás nem a távfűtés menetrendje szerint alakul.

Miután elvetettük az összes gázos-vizes fűtést, már radiátorokra sincs igazán szükségünk, bár abból azért van a lakásban, mégpedig a fürdőszobai törölköző-szárítók, amelyek szintén az elektromos rendszerre vannak kapcsolva, tehát bármikor bekapcsolhatók, ha valakinek a komfortérzete ezt megkívánja.

Nem állítom, hogy mindig és mindenütt ezek a lakóház gépészeti rendszerének a kritériumai, mert nagy kedvem lenne egy földhő-alapú rendszert is kipróbálni, de amennyire ismerem ezeket a rendszereket, azokat meglévő társasházak lakásaiban igen nehezen tudnám telepíteni.

Mint ahogy a különböző szürkevíz-visszaforgatókat is, pedig nagyon szeretném itt is megvalósítani azt, hogy a WC-t ne ivóvízzel öblítsük. A hatóság helyében, új lakóépületeket csakis a legkorszerűbb gépészeti rendszerek szerint engedélyeznék építeni, akkor ezek a megoldások sokkal olcsóbbakká is válnának a növekvő kereslet okán. Nekem, aki kisebb egységeket, lakásokat újítok fel, marad az, hogy a lakáson belül igyekszem korszerűbb megoldásokat alkalmazni – és itt jön be a rejtett víztartályos, függesztett WC, ami nem csupán esztétikusabb megoldás, hanem mellette könnyebb a padlót is takarítani.

 

Comments Closed