az üres doboz...

az üres doboz…

Elkészült az alsó aljzatbeton, erre állítjuk fel a szintmegosztó lakatos-szerkezetet. Nem mondanám galériának, mert 3.40-es belmagasságnál nem lehet “galériázni”, mégis fontosnak tartom ebben a 7.75x550x3.40-es dobozban némiképp megosztani a teret – magasságban is.

Most feltettem azt a sarkot, amit egy későbbi időpontban majd lefényképezek a fémvázzal, illetve “beburkolva” a végleges formájában is.

A pillanatnyi állapotot tanúsító kép azt mutatja, hogy a nap milyen mélységig süt be, és ez bizonyos értelemben magyarázatot ad arra, hogy miért hosszában osztottam meg funkcionálisan a teret.

A “sötét” sáv lesz a hálóhely, garderobe és a fürdőszoba helye, míg az ablakokhoz közeli sávban a konyha-étkező-nappali. A dolgozó-sarok, mintegy parancsnoki hídként emelkedik fel, 126 cm-re a padlótól, a garderobe felett .

A téralkotás leglényegesebb része az arányok megválasztása. Ezzel “játszom” a legtöbbet, hiszen minden tér hasznos is kell legyen, miközben a sorolás egyfajta összhangot kell alkosson.

Esetükben a 7 méter 75 cm-es hosszból 2.40-et a fürdőszoba, 2.50-et a dolgozó (alatta garderobe), 2.75-öt a háló foglal el. Ajtó csak a fürdőszobán van, amely szellőzése a légudvarra történik.

Ugyanakkor, a tér mélységét sem egyetlen vonallal választom el, hanem ott, ahol a konyha van, a használaton kívüli kémény miatt csupán 2.40 a tér szélessége, a dolgozó magasságában, az étkező szakaszon már 3 méter, és ez a szélessége a nappali leülő-részének is.

A lakatos-szerkezet nem csak a dolgozó miatt szükséges, hanem azért, hogy a fürdő és a hálószoba felett se legyen egyenletesen 3.40 a belmagasság.

a tömegek aránya a lakáson belül

a tömegek aránya a lakáson belül

A fürdő wc-feletti részén igen, mivel itt lesz az a bukó-ablak, ami gondoskodik a szellőzésről a légudvar felé, de ahol a mosdó-kád, zuhanyzó van, elegendő a 2.05-ös belmagasság. Annál is inkább, mert az alapterület nem túl kicsi, majdnem 2.50×2.40-es. Ennél a fürdőszobánál azt vettem alapul, hogy akár mozgásában korlátozott ember, ápolóval együtt kényelmesen elférjen. Ezért nincs ugyan semmi túlméretezve, de miután egyetlen térben van kád és kényelmes zuhanyozó, valamint wc és széles rakodó-felületű mosdó – a közrezárt tér tágas.

Ahol a fürdőszoba a garderobe-al találkozik, ott a fürdő felől megközelítve van a háztartási helyiség, vagyis a mosógép, a szennyesruhatartó, a felmosó-mágáv, stb. Mivel ez a dolgozóra vezető lépcső oldala, a lépcső alatti teret igyekszem majd hasznosítani.   A dolgozó padlószintje alatt van a garderobe. A tűzfal melletti sávon egy 45 cm-es magasítással, amire le is lehet ülni (mint a falusi házak előtti padra), de onnan egy újabb 45 cm-es fellépéssel a “kakasülőre” lehet felkapaszkodni. Hogy mégse legyen olyan unalmasan egysíkú, itt is ráteszek a kakasülőre egy dobozt – alatta a hálófülkében az ágy, amolyan fordított baldachin alatt.

A sorozat ITT kezdődött.

A következő pedig itt olvasható…

Comments Closed