Anyagszállítás a harmadik emeletre

Anyagszállítás a harmadik emeletre

Betonozunk.

Végre betonozunk. Butaság volt részemről a nyár derekán kezdeni az építkezést, mert sokkal lassabb ütemben haladunk, mint januárban tettük. A kőműves, akivel korábban dolgoztam, a feje búbjáig tele van munkával. Az építkezés állt, mert más kőműveseket kezdtem keresni. Ráadásul olyan valaki kellett, aki nem a ház személyliftjét használja az anyagok felcuccolására. Több embert is meginterjúvoltam, és többektől kértem árajánlatot.

A döntésnél a német pályázati elbírási rendszert alkalmaztam – a legolcsóbbat félretettem, a többit pedig minden részletében megvizsgáltam, mielőtt eldöntöttem, ki lesz az, akinek a munkát odaadom. A döntésben az ár csak egy tényező volt, és nem a perdöntő. Figyeltem, hogy az, aki megnézte a terepet milyen pontosan érkezett a megbeszélt találkozóra, mennyire volt felkészült a kérdéseket illetően, mennyire volt kreatív a problémák megoldását tekintve. Az árajánlatokban különbséget tettem azok között, akik a munkafázisokat ugyan részletezték, de az árat összesítették – világos, áttekinthető képet adtak arról, hogy mi mennyibe kerül, és azok között, akik megadtak ugyan egy végösszeget, de hozzátettek olyan szolgáltatást, például szállítást, amit nem áraztak, ezzel bizonytalanságban hagytak afelől, hogy mibe is kerül nekem a teljes munka.

Az építőiparban megbízni valakit egy munkával, akinek a teljesítményét, a munkamorálját még nem ismerjük – elég nagy lutri. Bármilyen furcsa, de ilyenkor a legbiztosabb iránytű az ember megérzése, nem pedig a fényképeken mutogatott referenciák. Az építőiparban eltöltött három évtized rengeteg tapasztalattal gazdagított, és tudom, hogy nincs biztos tipp. Az is előfordulhat, hogy az, akiben a legjobban megbízom, egy idő után átver, vagy legalábbis megpróbál átverni az árakban, mert kihasználja a belé fektetett bizalmat, és azt, hogy a rendesen fizetek. Ha ezt észreveszem – és előbb-utóbb észreveszem, akkor a legritkábban borítom ki a bilit egy hatalmas veszekedéssel. A rosszul elvégzett munkát nem tűröm, ha javítható, akkor az illetőnek ki kell javítania, ha nem képes rá, akkor levonom az utolsó kifizetésből. Viszont, ha a munkát jól megcsinálta, de régi munkakapcsolatunkat arra használja ki, hogy érdemtelenül emeli az árat, akkor legközelebb nem ő lesz az, akinél megrendelem a munkát.

A sorozat ITT kezdődött.

A következő pedig itt  olvasható…

Comments Closed