Igazán nem panaszkodhatom, rengeteg a munkám, mind-mind izgalmas feladat, szakmai kihívás: hogy lehet jó lakást csinálni a borzalmasakból. Mivel nagy gondot fordítok a kezdeti információ-szerzésre, a tervezést megelőző mélyinterjúra (nem haszontalan, hogy évekig újságíróként dolgoztam), mindig sikerül a megrendelő személyes vágyait beépítenem a tervbe – ezek adják a lakás “egyéniségét”, amit sokszor meglepve, de örömmel fogad a megrendelő.

A probléma ott kezdődik, amikor a lelkes megrendelő úgy gondolja, hogy ha ez ilyen jól ment, akkor talán lehetne még itt-ott változtatni… Néha magam is felajánlok néhány lehetőséget, amelyek előnyeit-hátrányait is felsorolom, de alapjában véve a koncepció-terv egy zárt kompozíció, a térszervezésnek megvan a maga logikája, összefüggésrendszere, ezért falakat ide-oda tologatni nem lehet büntetlenül.

Bár egy térbeli, funkcionális kompozícióról van szó, azért a szabályok ugyanazok, mint például egy festmény vagy egy szobor esetén: az arányok adják a harmonikus érzést, és az átgondolatlan módosítások ezt az arányrendszert törik össze.

Ahhoz, hogy nem szakmabeliek is megértsék a probléma lényegét most igyekszem a magam tervezői gondolkodásának a mechanizmusát leírni, és ezt példákkal is érzékeltetem.

Egy igényes fiatal nő otthona

A háború utáni feldarabolás eredménye

Az első példa egy V. kerületi, elegáns utca második emeleti lakása, amely eredendően, minden valószínűség szerint egy nagypolgári lakás volt, amikor építették, majd a háború után feldarabolták kisebbekre.

A rendszerváltás után megvette egy olasz befektető, kvázi felújította, de a bontás során kiderült, hogy mennyire felületes munkát végeztek.

Nemrég megvásárolta egy gondoskodó apa az okos, nagy jövő előtt álló egyetemista lányának, szétverték az egészet és az új programra kellett kényelmes lakást tervezni.

A felmérési terv – az olasz befektető átalakítása

A lánnyal a helyszínen találkoztunk, engem a kivitelező hívott, aki az egyik workshopom aktív résztvevője, és úgy gondolta – nagyon helyesen -, hogy egy ilyen értékes lakás átalakítását jó lenne megterveztetni.

A kivitelező gondoskodott egy felmérési tervről, amit csak ellenőrizni kellett, tehát következett a “mélyinterjú”, amit a lelkes megrendelő egy szöveges beszámolóval is kiegészített, mert ráérzett arra, hogy minden apróság fontos lehet.

Ebből az esszéből csak néhány részletet idézek, amelyre, mint megrendelői igényre reflektál a koncepcióterv:

“szeretem az angol romantika és a skandináv minimalizmus szokatlan keverékét… Inkább régimódinak mondanám az ízlésem,  ugyanakkor fontosnak találom, hogy praktikus legyen az otthonom. Ismered Wes Anderson (A Grand Budapest Hotel) rendező filmes világát?… Szeretek főzni, a tűzhelyet és sütőt egyaránt használom. Mindenképp legyen hely növényekre és fűszernövényekre a konyhában. Szégyenlésre méltóan rengeteg ruhám, kabátom, cipőm, táskám van. Nem egy nagy helységet képzelek el, hanem inkább egy maximálisan kihasznált teret telepakolva. A sok albérlet után, a hálószobám úgy képzelem el, hogy csak aludni fogok ide járni. Egy óriási francia ágyat képzelek el a szoba közepére ahol az ajtó is lesz a nappaliba. Nagyon megfogott az ötleted, hogy rakjuk át a hálót a lakás másik felére…már csak azért is, mert nélkülözhetetlen számomra, hogy a lakás átjárható és áttekinthető legyen. Szóval ideálisan úgy képzelném el, hogy a gardrób a hálóból nyílik (ajtó sem kell), és innen el tudok jutni a fürdőszobába is. Amit a legfontosabbnak találok a nappaliban az az óriási könyvespolc. Mindenképp lesz szükségem egy tanuló sarokra nagy íróasztallal, kényelmes székkel ahol írhatom az esszéim.”

koncepció terv

A koncepcióterv rajzi részét (1:50-es léptékben készített bútorozott terv) magyarázó szöveg egészíti ki minden esetben, mivel a megrendelők nagy része számára az alaprajz megértése nehézséget okoz.

A lakásátalakítás sarkalatos kérdése az volt, hogy a kazánt ki tudjuk rakni az előszobába, vagy sem. Valamikor, a cserépkályha fűtésnél, a kéménybekötés a szobákból volt logikus, azonban egy gázkazánt semmiképp nem tennék az utcai front elegáns szobáiba. Miután megkaptam a kivitelezőtől a pozitív választ, sikerült kipaterolnom a kazánt az előszobába, kezdett helyreállni az arányosság az alaprajzi elrendezésben.

” Így sikerült egy fantasztikus nappalit kialakítani (627×469), egy kényelmes hálót (400x290) garderob két oldalán 150 illetve 210-es szekrénnyel úgy, hogy a nappali felől is van még egy rejtett ajtós 210-es szekrény, hogy minden ruhád, cipőd, táskád, kabátod kényelmesen elférjen – a lényeg egyébként a belső elrendezés, amit ugyanolyan precízen meg kell tervezni, mint a konyhák belső elrendezését.
 
Átláthatóság, kevés közlekedő, nagy terek vannak, de körbejárhatóság nincs, mivel úgy gondoltam, hogy egy ekkora lakásnál a vendég-wc mosdóval, ami az előszobából nyílik, esetleg fontosabb. Természetesen, ha úgy gondolod, hogy a körbejárhatóság Neked értékesebb, akkor a vendég-wc ugrik és az előszobából is meg lehet közelíteni a fürdőt, amiben ott van a wc is. További lehetőség, hogy a fürdőben nincs wc, csak a kád és a mosdó, akkor a kádat megfordítanám és a garderobbal szemben a fal mellett még egy tároló-szekrény is elfér a törölközőknek. Ebben az esetben a wc mosdóval a rajzbeli helyén marad. Mindig azt a variációt rajzolom meg a koncepcióterven, ami szerintem a legjobb, de különbözőek vagyunk, így tekintsd ezt úgy, hogy ez a maximum, ami elfér, és válaszd ki azt a lehetőséget, ami Neked a legpraktikusabb.
 
Az előszobának, a bejárat melletti mindkét oldalát beszekrényeztem, a főfal mellett van a kazán, az elektromos rendszer, de mivel ezt bezárjuk egy szekrénybe, itt elfér a felmosóvödör és  a takarítószerek is. A mosás külön van, a vendég wc és a konyha közötti szakaszon, két fal között, de mint egy ruhásszekrény ajtaja zárul diszkréten, mögötte a mosógép és felette a szárítógép, és afölött a mosószerek stb. A szennyesruha gyűjtését az ajtó belső felére erősített textilzsákokban lehet megoldani, vagy ha a fürdőszobában nem lesz wc, akkor az oda tervezett szekrény alsó részében. ( Van aki a levetett holmiját egy nagy fonott kosárban tárolja a garderob egyik sarkában. A garderob elég tágas, elfér.) Az előszoba gázóra felöli részét kezdetben teljesen beszekrényeztem lent a cipőknek, fent a kabátoknak, mivel 60 cm mély (még a helyszínen megmértem, hogy a strangig 70 cm van, vagyis a 10-es fal előtt van 60 cm mélység a kabátoknak. De igazad van, le is kell ülni, hogy az ember felhúzza a cipőjét, ha pedig jössz haza, le kell tenni a cuccokat, mielőtt bezárod az ajtót, szóval ezért lecsökkentettem a szekrény 122 cm hosszát 62-re, hogy legyen egy ülőke is, alatta lehet cipősszekrrény. Az éppen kiszellőztetendő kabátokat, vendégkabátokat ide lehet tenni, de nagy mennyiség nem fér, ezért erre a célra a nappali felé forduló 210-es szekrény lenne alkalmas úgy, hogy az ajtóin fogantyú sincs, hanem könnyed nyomásra nyílnak, belesímulnak a falsíkba, viszont igen sok cuccot lehet tárolni bennük, két szinten, egészen a plafonig.
 
Mind a nappali, mind a konyha méter széles ajtót kap, mindkettő az előszobába nyílik. Ezek zárják a legjobban a szagokat, zajokat. A vendég wc-n viszont falba futó tolóajtó fér csak el, hogy azért kézmosó is legyen, ahogy kell. Ma divatosak a külső falsíkon futó ajtók is, de ez izlés kérdése, Neked kell eldönteni, hogy milyent szeretnél.  Viszont bármelyik is legyen, az ajtólap úgy kellene kinézzen, mint egy keretbe helyezett tükör, hogy orientációs szempontból ne bejárat hatása legyen. Az előszoba természetes világítása és orinetációs szempontól is célszerű lenne az üvegezett ajtó a nappalira, esetleg a konyhára is, hiszen mindkét oldalról, különböző napszakokban érkezik a fény.
 

A kamraszekrény és a fiókok fantasztikus lehetőségei…

A konyha valójában roppant egyszerű, mégis van benne egy kis csavar: igen, a fény útjába tettem az asztalt, így ki is lehet nyitni az ablakot, amire ragasztott, 3+3 mm savmart üveget teszünk, hogy az udvarról ne lássanak be. A “sötét sarokba” tettem a magas szekrényeket, amelyek két méter felettiek, rengeteg cucot képesek befogadni, de alapvetően három részből áll ez a blokk: hűtő, lent fiókos mélyhűtővel, felette tároló szekrény, bal oldalon, középen egy 30 cm kihúzható száraztároló teljes magasságban – őrületesen sok dolgot lehet ebbe pakolni, ráadásul jól szervezhető módon (ehhez is csatolok fényképeket lent). Jobb oldalon a sütő-mikró kényelmes magasságban, alatta fiókok és felette tároló szekrény. Már ebben a részben is elképesztő mennyiségű dolgot lehet elrakni, de a lényeg a másik oldalon van, ahol 330 hosszban van a pult, de nem hagytam ki a mélyedésbe rejthető, szellőztethető kamrát. Úgy oldottam meg, hogy a felső szekrények síkjáig jön ki, de magasságban megosztott, a pult alatti részben lehet tárolni úgy, hogy minden kihúzható, a pultmagasság feletti részben pedig polcok, de a mélységből adódóan ide elférnek az összes háztartási gépek, amelyeket a pultra teszünk, amikor használjuk őket: kenyérpirító, turmixgép, stb. csak kinyitod az ajtót és már használhatod is őket. A kamra előtt, a pult folytonosságát is adó kerekekre állított, újfajta zsúrkocsi áll, de könnyen félrehúzható, ugyanakkor a kamrából kivett holmit oda is lehet tenni, alkalmas vágódeszkának, de a klasszikus zsúrkocsi is lehet belőle azzal, hogy betolod a nappaliba ha vendégeid vannak. Ez az elem a kulcsa annak, hogy egyfelől ki lehet használni ezt a mélyedést a konyhában, másfelől megmarad a pult folytonossága a mosogató és a tűzhely között, amikor arra van szükség. A konyhában az előszobafaltól indul a pult egy mosogatógéppel, egy nagy mosogatóval, ahogy szeretnéd, utána a mobil pult, majd a gáztűzhely egy 100 méteres szekrényben, alatta fiókok, amelyekben rengeteg fazék, tányér, keverő-kavaró eszközök elférnek. A mosogató alatt is fiókos megoldással van két fiókban hatalmas tároló, a szelektív szemétnek – én magam is szelektálok, de ide férnek az összes nejlonzacskók, mosogatószerek, stb. A mosogató-blokk felett van felső szekrény, poharaknak, tányéroknak, a gáz felett páraelszívó, mégpedig olyat érdemes venni, ami lapos, kvázi polc is.

Lingel karosszék

A háló nagyon egyszerű, és abszolút szimmetrikus, nemcsak arányos… Ide szerelnénk fel a régi szárnyas ajtót, amit kétoldalt teljesen rá lehet hajtani a falra, ha nyitva akarod hagyni. Szemben a 180/200-as ágy, de ha 200/200-est akarsz betenni az is elfér. Az ágy maga egyszerű, de a nappalival való kapcsolata miatt szép ágytakaró kell ide, ami harmonizál a “fejtámlával” – a szomszéddal határos falat ugyanis én beburkolnám fával, esetleg kárpitoznám egy részét, és ebben a részletben hoznám be a Wes Anderson világot. A fa jó hangszigetelő, a kárpit még jobb, és itt egy szép nagy felületről van szó. Az ágy két oldalán nagyon egyszerű szekrényke, vagy akár a falburkolatból konzolosan kiálló 4 cm vastag polc is elég, attól függ, hogy mit akarsz ott tartani. 

A háló-kompozíciót kiegészítené két Lingel karosszék, amelyek a magyar bútorgyártás kiemelkedő alkotása.
És végül a nappali – a szomszéddal határos falra kellene a nagy könyvesszekrény, de miután hangszigetelni is akarunk, meg lehetne csinálni az egész polcrendszert kartonból úgy, hogy legyenek azért benne fa polcok is, sőt, a Lingel hires szekrényeinek elemei is (üveges könyvszekrény volt a nagy dobásuk a múlt század huszas éveiben – gyönyörűek) – persze ez gondos tervezést igényel, de azért még mindig olcsóbb lesz mint egy hagyományos fa könyvespolc-rendszer, ugyanakkor a hangszigetelést is szolgálja. A dolgozó-részt kicsit leválasztottam a kanapés-foteles társalgótól azzal, hogy az ablakok felé fordítottam a kanapét. A szoba szép nagy, a szemkontaktushoz elegendő a 4 méter, és így a dolgozó kényelmes, mégsem túlságosan uralja a teret.
A világítást külön meg kell tervezni, az előszobában egy mozgásérzékelővel működő lámpa mindenképpen hasznos a belépéskor.
Fűtés:  A hidegpadlós helyiségekben vizes alapú padlófűtést javaslok, hogy a radiátorok ne foglalják a helyet, a fürdőszobában pluszként egy törölközőszárító radiátort. A melegpadlós szobákban radiátorok, de nem az ablak parapet alatt. Szép radiátorokat itt találsz.
Bejárati ajtó: Ez az a cég nagyon szépeket tud csinálni, egyedi izlésre szabottan.”

&

Dohányzóasztal helyett óriáspuff a divat…

A terv helyszíni magyarázatára, sajnos nem tudtam elmenni, mert a hetek óta tartó betegségem újra fellobbant és teljesen elment a hangom. Ha ott lehettem volna, a helyszínen, kapásból kivédem a módosítási ötleteket, de így csak írásban tudtam reagálni:

“Elszomorítanak a fejlemények: mindenekelőtt a kazán helye. Ameddig csak ott élsz, annak minden napján és órájában bánni fogod, hogy a nappaliban hagytad a kazánt! A lakás értékét is jelentősen csökkenti! Ez egy nagyon amatőr megoldás volt a korábbi felújítás során, de nem ez volt az egyetlen hibája annak a felújításnak, mint tudjuk, viszont most otthagyni egy gyönyörű nappali térben strungulként a kazánt – ez több mint hiba, ez bűn! Ha a kazán ottmarad a nappaliban, akkor az egész átalakításnak semmi értelme! Milliókat költhettek a lakás szépítésére, a funkcionális anomália tökre teszi azt! Kazán a nappaliban – olyan elem, amit kozmetikázással nem lehet megoldani!
A konyha, miközben maximálisan figyeltem arra, hogy milyen speciális igényeket írtál le, a legkorszerűbb konyaszervezési elveket is követi – nincs beforduló sarok, és nincs tűzhely alá helyezett sütő, mert az nem elég kényelmes. A konyhapult hossza 3.3 méter. Bizonyára 20 méternyi konyhapulton is lehet rumlit csinálni, de a tervezés célja nem az, hogy valakinek a rossz munkaszervezési módszereit kövessük sok-sok felülettel, hanem, hogy olyan konyhát tervezzünk, ahol könnyű rendet tartani, könnyű takarítani, ezért nem kell hogy rumli legyen! A rendetlenség ellen sokféleképpen felvehetjük a harcot – én azzal teszem, hogy olyan konyhát tervezek, ahol kevés erőfeszítéssel meg lehet őrizni a rendet, hiszen a rend pozitív hatással van a lelkünkre is, nem öncélú dolog kialakítani. Amikor 20 évesen férjhez mentem, egy tojást sem tudtam szétválasztani, de jó “tanárom” volt az anyósom, aki megtanított arra, hogy lehet úgy megfőzni egy vasárnapi ebédet komplett, hogy a főzés végére csak a kész étel marad a tűzhelyen, minden más tiszta és rendezett. Nem ördöngősség! Magyarul, a konyhapult meghosszabbítását nem tartom indokoltnak, és műszakilag is elég nehéz ügy, mert az előszoba-konyha fal sarkában van a strang az előszoba felé pedig a gázóra. Ez utóbbit mindenképp szerettem volna beépíteni egy szekrénybe úgy, hogy időnként azért le lehessen olvasni a mérő állását – ezért ez a vendégkabátoknak ideális hely – lemértem: 60 cm mély + 10 cm fal pont a strang széle. Arról már nem is beszélve, hogy a kért változtatások pont a sokat emlegetett arányosságot teszik tönkre. Az előszoba funkcióját beáldozni a rendetlenség oltárán – nem jó döntés, szerintem. Azzal, hogy a sütőt a tűzhely alá akarod tenni, semmi pozitiv változás nincs a konyhában, csak funkcionális zavart hozol létre: úgy főzni, hogy a lábadat melegíti a sütő – nem igazán praktikus, a sötét sarokba pedig értelmes funkciót nem lehet tenni úgy, hogy az megőrizze azt a hatást, hogy “beépítjük a sötét sarkot” – a térszervezés alapszabálya, hogy a nagy tömegű elemeket, itt a hűtő, szobákban a ruhásszekrény – egy síkba hozzuk, ezzel elimináljuk a tömegüket. A sötét sarok erre van kitalálva. Azt a szekrényrendszert megbontani azért, hogy kényelmetlen magasságban legyen a sütő – nem is értem, hogy mire jó ez?
 
A mosógép helye pont akkor, amekkora lennie kell, nem lehet csökkenteni, sem eltologatni. A szárítógép a mosógép tetejére kerülhet, ha nem lesz, akkor is meg kell adni a lehetőséget, hogy valamikor legyen – a lakás értékét csökkenti, ha nincs egy szárítógépnek hely benne! Még a 30 négyzetméteres lakásba is betervezem, függetlenül attól, hogy megveszik vagy sem.

Az ajtónyitásokat nagyon alaposan megfontoltam, mert nincs annál rondább dolog, mint amikor egy ajtó beleáll a térbe! Bármennyire szereted elkülöníteni a helyiségeket, amikor nem főzöl és rend van a konyhában, akkor minden bizonnyal az ajtók nyitva lesznek. Éppen ezért nem mindegy, hogy hová, mire nyílnak rá. A szobaajtó a 80 cm vastag középső főfalra nyílik, és nem a térbe áll be.

Persze, lehetne a külső síkra is tenni az ajtót, ezzel értelmetlenül nagyobbítva egy nagy teret és csökkentve a kicsit, az előszobát…
A konyha esetében hasonló a helyzet – belenyitni a konyhába fizikai akadály képez, rányitni a háztartási helyiségre csak azokban a percekben zavaró, ha éppen ki-be tesszük a mosást. Akkor be lehet csukni ezt az ajtót.

A mosást beintegrálni a konyhába – nem helyes.
Az előszoba térelosztó – a megérkezés és az átjárás helye, de azzal, hogy innen nyitom a mosóhelyiséget, további, értelmes funkciót adok neki.
A wc-re tolóajtót nem szoktam tenni, általában, de itt,mind a nappali, mind a konyha ajtóval szeparált, ezért az előszobai megközelítésnél nem zavaró tényező a kevésbé tökéletes hangszigetelés, viszont befelé nem tudom nyitni az ajtót, mert akkor nem lehet beférni, kifelé pedig rácsapódik a szobaajtóra.
A legfőbb érv az orientáció – erről is írtam korábban, mivel a wc-ajtó a bejárati ajtóval majdnem szemben van, el szerettem volna takarni olyasmivel, ami egyébként is fontos egy előszobában: egy nagy tükörrel. 

&

Levelemre sokáig nem jött válasz, de néhány nappal ezelőtt igen: “Teljesen igazad van a kazánnal, valamint azzal is, hogy a kulcsszó az arányosság. Igazából úgy érzem, hogy szinte mindenhol megfogadtam a tanácsod, kár lenne a tervet elrontani vagy módosítani.”

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentésMentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentésMentésMentés

MentésMentésMentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Comments Closed