Ezzel a boltívvel elég sokat vacakoltunk. Mivel a téglák látszani fognak a végső állapotukban is, minden tégla helye, a köztük lévő habarcs vastagsága, a szélső téglák dölésszöge, szóval minden a lehető legszebben kellett kinézzen. Mindkét sort kétszer bontották vissza, de végül elég jó lett.

A “kapu” hálószoba felőli oldala vakolt – itt egy tolóajtó lesz.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Miután ez a “kapu” megszáradt, a mellette lévő nyers tégla falat is kijavították, majd ledrótkefézték az egészet, impregnálják és újrafúgázzák, majd jöhet az olajozás. A lenolaj után, ha annak a szaga már nem érződik, mindig lehet egy kis levendulaolajat csorgatni a téglára – a legjobb lakásillatosító.

Közben a többi fal javítása, a vakolatjavítás is haladt – lassan, minden nagyon lassan megy, mert a kőműves nyakig van a munkába, a két kedvenc szakit nem tudja minden nap ide küldeni.

A nappali terébe vezető ajtók helyét már pontosan kijelöltük: a jobb oldalon lesz a konyha, középen a félsziget két bárszékkel, bal oldalt egy kis leülős sarok két fotelszékkel, asztalkával. A galéria feletti boltívek is fontos szerepet töltenek be, de majd ha elkészültek, akkor mesélek róluk. Megterveztem a galéria-korlátot is – szegény lakatosom újabb kihívás elé néz: a konzolos részen egy asztallá alakított korlátrendszert kell majd megépítenie csupa 20 mm-es zártszelvényből. Ő az egyik legjobb szakemberem, akivel öröm dolgozni, és most divatosak is a fém bútorok, tehát egyesítettem a korlátot egy dolgozóasztallal.

A workshoposok már aggódva kérdezték, hogy mi történt? Nem felejtettem el őket, senki neve nem maradt le a levelezőlistáról, csak most nem láttam értelmét, hogy egy olyan fázist lássanak, ami még nem sokat mond nekik a korábbihoz képest. Amint befejezzük a vizes technológia részeket, jönnek a gipszkartonosok, és akkor, ha már állnak a falak, bennük a vezetékek, minden kiállás a helyén van, akkor lesz a következő találkozó.

A fürdőszobai ytongozás is majdnem elkészült, bár ebben is tartogatok egy kis meglepetést a kőműveseknek, mert a fürdőszobák közti fal vonala kicsit módosult – ha elkészült, megmutatom és elmesélem, hogy miért…

Az építkezés további finanszírozásához szükségem van a lakástakarékpénztrári megtakarításomra, aminek a kiutalása enyhén szólva is nehézkes.

Ott kezdődött a dolog, hogy a Magyar Posta slampossága miatt, tavaly szeptembertől máig nem kaptam meg azt a nyomtatványt, amit kitöltve vissza kell juttatnom az LTP-hez, majd újabb idő elteltével kijelölik a “fordulópontot” amitől kezdve gyűjthetem a számlákat, és újabb három hónap múlva kapom meg a pénzem, az állami támogatással kiegészítve.

Mivel a posta nem működött, a havi 20 ezer forintot továbbra is levonták a számlámról, egészen addig, amíg gyanúsnak nem találtam, hogy a takarékossági idő lejárt és bementem a bankba… akkor nekem kellett kérvényezni, hogy ha már lejárt a szerződésben megjelelölt határidő, akkor talán kegyeskedjenek értesíteni, hogy megkaphassam a pénzem.

Azóta eltelt megint másfél hónap, posta sehol, de most már résen voltam, hetente telefonáltam a központba, hogy mi a helyzet? Tegnap végül kibökték, hogy már gyűjthetem a számlákat, a pénzt szeptemberben fogom megkapni. Biztonság okán megkérdeztem, hogy a számlákat milyen névre kérjem, mert a lakás a lányomé, de nekem haszonélvezeti jogom van rá, mivel én finanszírozom a felújítást. Az ügyintéző mondott valamit, ami nem egyezett azzal, amit én a kérdésről tudtam, volt egy kis vita közöttünk, majd elment megkérdezni a főnökét, aki igazolta, hogy az én nevemre mehetnek a számlák és jogom van felhasználni erre a célra a megtakarításomat.

Nem kell mondanom, hogy micsoda “örömhír” ez nekem, végre megrendelhetem az ablakokat… igen, az utcaiakat fából, egy vagyonért, a légudvari és az udvari műanyagból. Nehéz döntés volt, mert a fa ablakok dupla annyiba kerülnek, ráadásul a redőnyt is megrendeltem az egységes homlokzat tisztelete okán, bár nekem semmi szükségem a “napelhárításra”. Talán egyszer majd valaki hasznát veszi…

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Comments Closed