városi kultúra

Belvárosi lakás kerttel

Belvárosi lakás kerttel Kialakult egy új trend Tel-Avivban: a társasházat körülvevő kert már nem az osztatlan közös tulajdon része, hanem hozzácsatolják a földszinti lakáshoz. Ezáltal létrejön a belvárosi kertes lakás.

Nick-udvar – második felvonás

Nick-udvar - második felvonás A jelenlegi helyzet legfőképpen arra bizonyíték, hogy lehetséges egy win-win típusú üzleti modell, ha van hozzá akarat.

Vissza a sivatagba?

Vissza a sivatagba? A tel-avivi sátrazókkal ellentétben a Fény mozgalom tagjai nem tiltakoznak, alapvetően nem arra építenek, hogy valaki más oldja meg a problémát.

Szemét ügy

Szemét ügy A ház mocskosszürke fala, és libafossárga kapuja elég riasztó volt, de amint megláttam a kertet, megbékéltem.

Városi kultúra

Városi kultúra Mitől jó egy város? Nem feltétlenül szép, hanem olyan, amiben jól érzi magát az ember. Persze nem árt, ha szép is, de nem a fogalom esztétizáló, művészi értelmében fontos ez. A jó város otthonos. Ottlakó és idegen egyaránt érzi ezt - megfogalmazni kicsit nehezebb.

Az elhanyagoltság városa

Az elhanyagoltság városa A tél, makacsul, nem akart elmúlni. Már három hónapja, reményvesztetten dideregtünk.

Milánói kapubejáratok

Milánói kapubejáratok Talán, ha szoktatjuk a szemünket ahhoz, hogy lehet így viszonyulni a házunk bejáratához, lassan ezt vesszük természetesnek, nem a bejáratnál hentergő kukákat, az ócska postaládákat, az izléstelen burkolatokat.

Városámítás vagy promenád

Városámítás vagy promenád Az alapvető probléma, hogy túl nagy a távolság a belváros és a Zsolnay negyed között. Ez nem igazán hosszú út, kevesebb mint 2 kilométer, sétálva maximum 20 perc, de az odavezető út érdektelensége miatt tűnik a célpont a világ végének.

Matekból egyes!

Matekból egyes! Milla-tüntetés szombaton, december 3-án, 14:00 - 17:00, a Képviselői irodaház előtt, Széchenyi rakpart 19.-21.

Lovas nemzet nem hajózik

Lovas nemzet nem hajózik Bár az általuk, négy nap alatt megismert Budapest épületeit gyönyörűnek találták, a nagy melegre való tekintettel, szerették volna egy dunai hajózással kiegészíteni az élményt.

Jeruzsálmi villamos

Jeruzsálmi villamos A város átfogó, közlekedési koncepcióját 1995-ben készítették el, amelynek része volt a villamoshálózat kiépítése.

Egérszürke-falú ház

Egérszürke-falú ház Az utca, ahová reggelente megérkeztem, az egykor divatos Mágnásnegyed, a Nemzeti Múzeum és az első magyar Parlament környéke, ahol valamikor sikk volt palotát építeni. A katolikus belvárosból kitiltott protestáns nemesek kezdtek itt építkezni a XIX. század elején, később a Főrendiház tagjai és a meggazdagodott zsidók is megkedvelték a környéket.