városgazdálkodás

Gazdálkodás a várossal_3

Gazdálkodás a várossal_3 Biztos gazdasági alapok Az álmok és a valóság közti szürke zóna a cselekvésé. A tetteket pedig pénzügyileg kidolgozott tervek alapozzák meg. A városnak növelnie kellett a biztos bevételeit.

Gazdálkodás a várossal_1

Gazdálkodás a várossal_1 Egy urbanista tervezzen magának hosszú életet! Akkor, talán az, amivel fiatalon foglalkozott, öreg korára bizonyossággá is válik.

Partnerség

Partnerség Egy-egy projektnek lehet határideje, de egy városban végbemenő változásnak csak jelei vannak.

Páva-balett

Páva-balett Vegyük vissza! - egy törvényjavaslat arról, hogy a külföldi tulajdonú (!), lerobbant épületeket az állam kisajátíthatja.

Folt hátán folt

Folt hátán folt Magyarországi lakásgazdálkodás: rövid távú, populista intézkedések egymás hegyén-hátán, a nemzedékeken átívelő koncepció, a megalapozott tervezés teljes hiánya.

Az adók szerepe a városrendezésben

Az adók szerepe a városrendezésben 2007 januárjától béreltem Budapesten lakást, ekkor döbbentem meg igazán, hogy mennyire rosszul orientál a magyar adórendszer az izraelihez képest.

Gazdálkodás a várossal_4

Gazdálkodás a várossal_4 Budapest belvárosának lepusztult, elavult ingatlanállománya befektetésekért kiált, amely a lakások szintjén el is indult.

Gazdálkodás a várossal_2

Gazdálkodás a várossal_2 A kérdés valójában nem az volt, hogy kell magas házakat építeni vagy sem, hanem az, hogy hol, és eközben miképp lehet megőrizni azt, ami érték a régi, kisvárosi Tel-Avivból.

Üres üzletek a belvárosban

Üres üzletek a belvárosban Az üres üzletek megléte egy városban a működési zavarok egyik jele. A plázák legfeljebb felszínre hozták a problémákat, az okok mélyebbek ennél.

Magasház – mint jelkép

Magasház - mint jelkép Lehet a problémákkal való szembenézés jelképe, a nyavalygás helyett a tetteké, a tespedtség és a korrupció helyett a kreativitásé és a jövőbe vetetett hité.

Szabadegyetem Pécs

Szabadegyetem Pécs Ha nincs kenyér - nincs Tóra, de ha nincs Tóra, akkor kenyér sincs! - mondja az ősi zsidó bölcselet, arra utalva, hogy az ember szellemi és fizikai "táplálékának" egyensúlya teremtheti meg a jólétet.

A pécsi villamos esete…

A pécsi villamos esete... Egy pillanatra a győzelem érzése hatott át, de valójában annak örültem, hogy néhány embert talán sikerült kimozdítani a gondolkodás megszokott medréből.