Tel-Aviv

Vandálim

Vandálim A nagyjából 22 ezer négyzetkilométernyi ország területének 93%-a állami tulajdonban van, ami Izrael létrejöttének különleges körülményeire vezethető vissza.

Vátozó főutcák városa 5.rész – Sheinkin és társai

Vátozó főutcák városa 5.rész – Sheinkin és társai A nyolcvanas évekre lepusztult a Dizengoff, és nem született utódja. A város még mindig egyre északabbra épült tovább.

Változó főutcák városa 2.rész – Allenby

Változó főutcák városa   2.rész – Allenby Az Allenby utca 1911-ben kezdett kiépülni, és akkor csak a tengerre vezető útként emlegették. 1918-ban kapta mai nevét a brit Allenby tábornokról.

Változó főutcák városa 1.rész – Herzl

Változó főutcák városa  1.rész - Herzl Az 1909-ben alapított Tel-Aviv főutcája a Herzl-ről elnevezett. Ez az első utca, amit megépítettek, és e köré szerveződött a városkezdemény.

Téli TLV

Téli TLV Ilyen az izraeli tél: esik, esik, esik, aztán a felhőket elfújja a szél, és megint süt a nap.

Szemben a nappal

Szemben a nappal A napsütés megint elvarázsolt - elindultam dél felé, szemben a nappal, míg el nem takarták a felhők. Közben fotóztam, ami körülvett. A kézművészektől kapott kis könyvemben újabb dátum került - boldog nap volt a most véget ért év utolsó napja.

Tipikus tel-avivi lakás 2017

Tipikus tel-avivi lakás 2017 Az elmúlt húsz év tervezési gyakorlatához képest  feltűnő a master bedroom nagyvonalú kialakítása, bár nem először látok ilyet az utóbbi időben.

Ha Rothschild volnék fasor

Ha Rothschild volnék fasor Mindkét esetben csak az egyik megoldási lehetőség a bérlakások számának növelése - de cseppet sem mindegy, hogy miként.

Változó főutcák városa 3. rész – Ben Yehuda

Változó főutcák városa  3. rész – Ben Yehuda A Ben Yehuda utca már a Geddes terv keretében jött létre, az Allenby elágazásaként északra, majdnem párhuzamosan a tengerparttal, de attól szolid távolságtartással.

Neve Tzedek – נווה צדק

Neve Tzedek – נווה צדק Ahogy korábban ígértem, Tel-Aviv városnegyedeinek átalakulásáról további részletekkel traktálom a magyar olvasót... legfőképpen azért, hogy megérhessék, mennyivel gazdaságosabban és hatékonyabban lehet egy-egy városrészt rehabilitálni úgy, hogy a helyi lakosságra és bizonyos folyamatokra odafigyel a városvezetés.

Költségvetés TLV

Költségvetés TLV Tel-Aviv 400 ezer lakosú város, amely ugyan egy 3,5 milliós agglomeráció magja, ám gazdálkodása önálló. A költségvetés 88,5%-át a helyi adókból, városi szolgáltatási díjakból finanszírozza a város.

Café Bialik

Café Bialik A klasszikus tel-avivi belváros az Allenby az Ibn Gvirol, a Yarkon folyó és a tenger közötti trapéz.

Bauhaus Tel-Avivban

Bauhaus Tel-Avivban Tel-Avivban közel 4000 olyan épület áll még ma is, amelyet a Bauhaus szellemében alkottak a múlt század harmincas, negyvenes éveiben. 2003-ban az Unesco a Világörökség részeként ismerte el a Fehér várost.