külföldi városok

Tipikus tel-avivi lakás 2017

Tipikus tel-avivi lakás 2017 Az elmúlt húsz év tervezési gyakorlatához képest  feltűnő a master bedroom nagyvonalú kialakítása, bár nem először látok ilyet az utóbbi időben.

Bécs – első benyomások

Bécs - első benyomások Ezek az osztrákok nem félnek lakótelepet építeni a XXI. században - Aspern – azért városnak még nem mondanám, bár erősen kapaszkodik afelé.

Design-hét Milánó

Design-hét Milánó Minden reggel turistamentes övezetből indultam és oda tértem vissza este, így valamelyest megismerve Milánó hétköznapi világát.

Montreal – Mile End

Montreal - Mile End Mindig szerencsés dolog úgy megismerni egy várost, hogy egy ott élő gardírozza az embert.

Ha Rothschild volnék fasor

Ha Rothschild volnék fasor Mindkét esetben csak az egyik megoldási lehetőség a bérlakások számának növelése - de cseppet sem mindegy, hogy miként.

Vátozó főutcák városa 5.rész – Sheinkin és társai

Vátozó főutcák városa 5.rész – Sheinkin és társai A nyolcvanas évekre lepusztult a Dizengoff, és nem született utódja. A város még mindig egyre északabbra épült tovább.

Változó főutcák városa 3. rész – Ben Yehuda

Változó főutcák városa  3. rész – Ben Yehuda A Ben Yehuda utca már a Geddes terv keretében jött létre, az Allenby elágazásaként északra, majdnem párhuzamosan a tengerparttal, de attól szolid távolságtartással.

Neve Tzedek – נווה צדק

Neve Tzedek – נווה צדק Ahogy korábban ígértem, Tel-Aviv városnegyedeinek átalakulásáról további részletekkel traktálom a magyar olvasót... legfőképpen azért, hogy megérhessék, mennyivel gazdaságosabban és hatékonyabban lehet egy-egy városrészt rehabilitálni úgy, hogy a helyi lakosságra és bizonyos folyamatokra odafigyel a városvezetés.

Barcelona

Barcelona Barcelona - együttérzek Veled, még akkor is, ha Te nem érzel együtt velem, amikor nálunk, Izraelben tombol a terror.

Kapualjak – Milánó

Kapualjak - Milánó A tavalyi, milánói utam alkalmával rengeteg kapulajat fényképeztem, mert nagyon tetszett az igényességük. Terveztem is egy összeállítást azokból a fotókból, de valahogy elmaradt, ezért most pótolom.

Kortárs építészet Milánóban

Kortárs építészet Milánóban Itt van a város legmagasabb épülete az Unicredit irodaháza, és a Bosco Verticale.

A gyerekek városa – Holon

 A gyerekek városa - Holon Moti Sasson egy város sorsát változtatta meg alig húsz év alatt.

Vandálim

Vandálim A nagyjából 22 ezer négyzetkilométernyi ország területének 93%-a állami tulajdonban van, ami Izrael létrejöttének különleges körülményeire vezethető vissza.

Jeruzsálem-nap

Jeruzsálem-nap Mint ahogy van budai és pesti "lélek", úgy más a városiasság fogalma egy tel-avivinak, mint egy jeruzsálminak. Ennek a titkát keresem.

Változó főutcák városa 4.rész – Dizengoff

Változó főutcák városa  4.rész – Dizengoff A Dizengoff volt az utolsó "klasszikus" főutcája Tel-Avivnak az 1980-as évekig.

Változó főutcák városa 2.rész – Allenby

Változó főutcák városa   2.rész – Allenby Az Allenby utca 1911-ben kezdett kiépülni, és akkor csak a tengerre vezető útként emlegették. 1918-ban kapta mai nevét a brit Allenby tábornokról.